"Putin voi jossain vaiheessa haluta tehdä nopean päätöksen sotaseikkailulle" – Venäjän uho ydinaseen käytöstä pitää ottaa tosissaan, sanoo suomalaisasiantuntija MTV Uutisille

Ukrainan sota

Venäjä on useamman kerran viitannut ydinaseidensa voimaan länsimaille uhotessaan. Sen käyttöä ei ole kuitenkaan länsimaissa pidetty toistaiseksi mitenkään todennäköisenä.

– Mitä heikommaksi Venäjän sotaonni kääntyy, sitä vakavammin uhoon kannattaa suhtautua, sanoo washingtonilaisessa ajatushautomossa Stimson Centerissä asiantuntijana työskentelevä Olli Heinonen MTV uutisten haastattelussa.

Heinosen mukaan jo ydinaseesta puhuminen on osaltaan jarruttanut länsimaista aseapua ja saattanut vaikuttaa vastahakoisuuteen lentokieltoalueen perustamisessa. 

– Putin voi jossain vaiheessa tuntea oman asemansa uhatuksi ja haluta tehdä nopean päätöksen sotaseikkailulle. Sen takia tämä pitää ottaa tosissaan. Todennäköisyys ei ole enää nolla, hän painottaa.

Asiantuntija korostaa, että Venäjä on viime vuosina keskittynyt kasvattamaan erityisesti taktisten ydinkärkiensä määrää.

Taktisella ydinaseella voitaisiin pyrkiä esimerkiksi Ukrainan sotakoneiston halvauttamiseen tähtäämällä sodan johtokeskuksiin, ministeriöihin tai rautatieverkoston solmukohtiin.

– Niiden räjähdysvoimakkuutta voidaan säätää, eivätkä ne muuta koko maata asuinkelvottomaksi. Tämä alentaa sen käyttökynnystä, hän kertoo.

Olli Heinosen mukaan Putinilla voisi olla ydinaseen varsinaisen käyttämisen ohella myös toisenlainen ässä hihassaan.

– Venäjä voisi tehdä jonkinlaisen testin, jossa esiteltäisiin taktisen ydinaseen ominaisuuksia. Se voisi tapahtua omalla maaperällä tai se voitaisiin räjäyttää Mustallamerellä.

Tilanne voi hänen mukaansa muuttua, jos sota pitkittyy. Taktista ydinasetta käyttäen Venäjä voisi yrittää eskaloida sodan pisteeseen, jossa Ukraina ja länsi taipuisivat rauhaan ydinsodan välttääkseen.