Purra: Suomalaiset tottuivat liian anteliaaseen valtioon, mutta teeskentelyn ja itsepetoksen aika on ohi
Lähtökohta talousarvion valmistelulle oli erittäin haastava, totesi valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) esitellessään ensi vuoden budjettia eduskunnalle.
Eduskunta käy siitä tällä viikolla lähetekeskustelun.
– Suomi on vajonnut taantumaan. Valtio on elänyt yli varojensa finanssikriisistä lähtien, siis jo vuodesta 2008 lähtien, Purra sanoo.
”Ylimitoitettu sosiaalivaltion malli” on hänen mukaansa tulossa tiensä päähän, eikä sitä ole varaa ylläpitää.
– Teeskentelyn ja itsepetoksen aika on ohi, hän sanoo.
– Hyvinvointivaltion idea on perustunut siihen, että olemme voineet ylläpitää laajaa sosiaalivaltiotamme korkean jalostusarvon viennin varassa. Huippuvuosien menestys sai meidät tottumaan liian anteliaaseen valtioon. Rakennemuutos eri toimialoilla on kuitenkin tuonut uuden realismin valtiontalouteen.
Purran mukaan menot pannaan nyt tulojen mukaisiksi.
– Suomi voi päästä nousukiitoon vain palauttamalla realismin talouspolitiikkaan. Lainaraha maksaa jatkossa paljon, ja velkaa on jo pelkästään valtiolla yli 150 miljardia.
Purra näkee, että päättäväisiin toimiin on ryhdyttävä siksikin, että rikollisuus ja turvattomuus on lisääntynyt.
Mielenterveysongelmat paisuvat, osaaminen heikkenee ja polarisaatio kasvaa, hän luettelee.
– Herää kysymys, mitä tälle maalle tapahtuu? Hallitus tunnistaa nämä haasteet ja ryhtyy kaikilla osa-alueilla parhaansa mukaan päättäväisiin toimiin.
Hallituksen budjettiesitys on raskaasti alijäämäinen, Purra toteaa. Arvio tulevan vuoden alijäämäksi on yli 11,5 miljardia euroa. Vielä elokuussa budjettiehdotus oli 1,4 miljardia euroa positiivisempi.
Muutos johtuu pääosin heikentyneestä verotuloennusteesta, valtiovarainministeri kertaa.
– Tämä alleviivaa sitä, että menorakenteemme on kestämätön suhteessa tulopohjaamme. Toisaalta kokonaisveroasteemme on maailman korkeimpia, ja etenkin tuloverotus on äärimmäisen progressiivista ja kireää. Verotuksen korkean tason vuoksi hallitus ei nosta kokonaisveroastetta omilla toimillaan.
Purran mukaan hallitus joutuu tekemään suoria sopeutustoimia, ja ensi vuodelle niitä esitetään yli 700 miljoonan euron edestä.
Hallituksella on suorastaan velvollisuus palata noudattamaan ankaraa ja kurinalaista budjettipolitiikkaa, valtiovarainministeri näkee.
– Palaamme tiukkaan kehysmenettelyyn, josta edellinen hallitus lipsui ja luopui.
– Kehysmenettely pitää meidät poliitikot kurissa ja tarjoaa kuluttajansuojaa äänestäjälle ja veronmaksajalle. Meillä ei ole enää varaa kalliiseen intressiryhmätalouspolitiikkaan, Purra sanoo.