Puoluesihteeri paljastaa suunnitelmansa – näin keskustaa pitää uudistaa
Keskustan järjestökoneiston kunnosta on puhuttu pitkään. Keskustan puoluesihteerin Antti Siika-ahon mukaan keskustan pitää olla ennen kaikkea aktiivisia kansalaisia yhdistävä liike, joka kumpuaa paikallisuudesta.
Siika-ahon mielestä kansanvaltaisen demokratian puolustaminen ei ole vanhanaikaista, vaan suorastaan “seksikästä”.
– Kaikkien ei tarvitse olla politiikan maistereita, vaan tärkeintä on, että mahdollisimman monella olisi valmiudet toimia yhteisönsä hyväksi keskustahenkisestä elämänkatsomuksesta käsin, Siika-aho selventää.
Joidenkin mielestä kyse on jopa koko puolueen olemassaolosta. Siika-ahon mielestä se on liioittelua.
– Uudistuksia ei pidä tehdä väkisin, mutta jokainen tajuaa, että tällä tavalla ei voi enää jatkaa. Ei voi olla niin, että kokoukset alkavat muistuttaa perinneyhdistystä.
Siika-aho aloitti keskustan puoluesihteerinä kaksi kuukautta sitten. Ensimmäiset viikot ovat kuluneet pitkälti ohjasten ottamisessa käsiin, päivittäisessä järjestötyössä ja puoluetoimiston johtamisessa.
Niiden rinnalla myös iso kuva ja tavoitteet ovat hahmottuneet. Samaa pohdintaa on käyty puoluejohdossa.
– Meillä on paljon toimintatapoja, jotka ovat ehkä joskus toimineet, mutta jotka eivät ole enää tätä päivää, Siika-aho sanoo.
Esimerkiksi keskustan puoluekokouksen konseptia aiotaan päivittää. Puoluesihteeri puhuu kokouksen “terhakoittamisesta”.
Suunnitelmissa on avata puoluekokous laajemmalle yleisölle. Tietyistä kokousaloitteista aiotaan järjestää sähköisiä koeäänestyksiä, joihin jokainen keskustalainen kokousvieras voisi osallistua. Kokousta teemoitetaan ja markkinointiin satsataan.
Puolue aikoo käynnistää pilottikokeilun, jossa halukkaiden piirien työntekijät siirtyvät puoluetoimiston työnantajavastuulle.
Siika-ahon mukaan kokeilu on välttämätön, koska kannatuksen laskun myötä taloudelliset resurssit ovat pienentyneet.
– Emme aio tällä kokeilulla rapauttaa piirejä tai pakottaa piirejä yhteen, vaan päinvastoin tahdomme, että myös jatkossa keskusta on vahvasti maakunnissa toimivien keskustapiirien liitto, Siika-aho sanoo.
Puoluesihteerin mukaan pilottiin on useita halukkaita piirejä. Tarkoitus on, että keskustan puoluehallitus pääsisi linjaamaan kokeilusta ensi vuoden alussa, jolloin varsinainen kokeilu voisi alkaa myöhäiskeväällä tai syksyllä.
Puolueessa on tehty myös muita konkreettisia suunnitelmia.
Kaikille keskustayhdistyksille tarjotaan uudenlainen yleisen kokouksen malli, jonka tavoitteena on ruokkia keskustelua keskustapolitiikasta ja Suomen suunnasta sekä houkutella mukaan uusia kiinnostuneita.
Keskustalaisia rohkaistaan myös perustamaan teemaverkostoja. Sellainen on muodostumassa jo palkansaajien ympärille. Siika-aho kertoo, että verkostoa on tuettu puoluetoimistolta.
– Palkansaajien verkosto toimii malliesimerkkinä kaikille muille, jotka haluavat järjestäytyä ja löytää kumppaneita samanhenkisten keskustalaisten joukosta. Verkostotoiminta palvelee myös päivän politiikan avauksia, puoluesihteeri suunnittelee.
Keskusta aikoo muutenkin satsata jäsenten koulutukseen, Siika-aho jatkaa.
Aikomus on käynnistää kunnianhimoinen Vaikuttaja 2030 -koulutusohjelma, joka kasvattaa järjestölliseen, aatteelliseen ja poliittiseen osaamiseen sekä rohkaisee aktiiviseen kansalaisuuteen.
– Koulutusohjelman suunnittelu on jo käynnistetty ja tavoitteena on, että se palvelee jatkossa myös ehdokashankintaa ja uusien jäsenten hankkimista.
Jäsenistössä halutaan pitää entistä parempaa huolta.
– Rakennamme uudenlaisen jäsenten palvelemisen mallin. Pidämme kirkkaana mielessä ajatuksen siitä, että tarvitsemme uusia maksavia jäseniä, joille mukana olemisella on oltava arvo ja kunnia, Siika-aho avaa.
Keskusta uudistaa parhaillaan järjestöstrategiaa. Kesän ja syksyn aikana tuhannet keskustalaiset ovat osallistuneet tulevaisuustyöpajoihin, joiden tarkoituksena on ollut kuulla ja osallistaa keskustalaisia järjestötyön tulevaisuudesta.
– Nämä konkreettiset ehdotukset ovat osaltaan heijastumia siitä työstä, Siika-aho kertoo.
Puoluesihteerin mukaan tällä hetkellä keskustan tärkein järjestöllinen tehtävä on Olli Rehnin presidenttikampanja, sillä vaalien todellinen asetelma on vasta hahmottumassa.
– Tuhannet ihmiset eri puolilla Suomea ovat jo mukana Rehnin tukiverkostoissa ja joulukuussa tulemme näkemään satojen tukitapahtumien sarjan eri puolilla maata.
Edessä on oikea vaalisuma. Presidentinvaalien lisäksi ensi vuonna käydään myös eurovaalit, seuraavana vuonna kunta- ja aluevaalit. Keskustan puoluevaltuusto nimeää ensimmäiset eurovaaliehdokkaat tulevana viikonloppuna, myös ehdokashankinta kunta- ja aluevaaleihin on jo käynnistynyt.
– Vaaleihin on tarkoitus valmistautua laajalla ohjelmatyöllä, kouluttamisella, vertaisverkostojen synnyttämisellä sekä sinnikkäällä ehdokashankinnalla, puolusihteeri lupaa.
Puoluevaltuusto, keskustan toiseksi ylin päättävä elin, kokoontuu tulevana viikonloppuna kokoukseen Lahteen. Siika-aho kertoo, että kokouksessa puoluejohto esittelee visionsa keskustaliikkeen tulevaisuudesta.
– Se tulee sisältämään konkreettisia avauksia, joilla on kauaskantoisia seurauksia, hän vihjaa.
Puoluesihteeri jatkaa, että tärkeintä on puhua asiat halki ja tehdä linjaukset avoimesti.
– Olemme liian pitkään keskittyneet puhumaan vain toisillemme ja vastaamaan puolueen haasteisiin järjestörakenteista puhuen, kun pitäisi puhua enemmän isosta suunnasta ja siitä, mitä tarjottavaa meillä on kaikille heille, jotka voisivat kokea puolueen yhteiskunnallisen vaikuttamistyönsä väyläksi, Siika-aho paaluttaa.