Puoluekokous yllätti ei-keskustalaiset: "Keskusta on erilainen täällä kuin mediassa"

Puoluekokous

Keskustan puoluekokouksessa käyneet kutsuvieraat yllättyivät iloisesti keskustalaisista ja tilaisuuden tunnelmasta.

Vihreiden helsinkiläistä kaupunginvaltuutettua Leo Straniusta sykähdyttivät esillä pidetyt teemat, kuten lähimmäisestä huolehtiminen, sopusointu luonnon kanssa ja kohtuuden ekonomia.

– Teemoissa oli voimakas luonnonsuojeluvire. Keskustanuorten tempaus, jossa vaadittiin 100-prosenttisesti uusiutuviin siirtymistä oli mainio, Stranius kommentoi Suomenmaan Periscope-lähetyksessä.

Stranius nautti myös henkilövaaleissa ehdolla olleiden puheenvuoroista.

– (Tehtävänsä jättänyt puoluesihteeri Timo) Laanisen puhe oli koskettavin, siinä tuli tippa linssiin. Katri Kulmunin ja Antti Kurvisen puheet jäivät ehdokaspuheista päällimmäisinä mieleen.

– Se täällä on korostunut, että on puhuttu reilusti murteella ja tuotu juurekkuutta esille sitä kautta. Nykypolitiikan haastamista ei esiintynyt. Olisin kaivannut sitä.

Mediatutkija Anu Koivunen ei ollut aiemmin käynyt minkään puolueen päätapahtumassa. 

Koivusen mukaan keskustalaisten retoriikkaa oli mielenkiintoista kuulla, sillä se ei ole päässyt läpi kansalliseen mediajulkisuuteen.

– Viittaukset (ideologi Santeri) Alkioon, sotiin, peltoihin ja isovanhempiin olivat läpikäyvä teema kaikkien ehdokkaiden puheenvuoroissa. Se on minulle elämys, Koivunen kertoi Suomenmaalle.

Viittaukset Alkioon, sotiin, peltoihin ja isovanhempiin olivat minulle elämys.

Anu Koivunen

Tutkija koki kiinnostavana puheiden elementit henkilökohtaisesta perhetaustasta, juurista ja maa-metaforista.

– Se on hyvin erilainen keskusta kuva mikä meillä on tällä hetkellä mediassa, se on äärimmäisen kiinnostavaa.

Koivunen ihmetteli keskustaministereiden ja kenttäväen kielen erilaisuutta.

– Vaikka keskustalaiset ovat hallitukseen tyytyväisiä, ylpeitä ja kiitollisia siitä, on kiinnostavaa, että ministerit ja kenttäväki puhuvat ihan eri tavalla politiikasta.

Keskustan tapahtuma asettaa kuulemma kohtuuttoman standardin muille puoluekokouksille, kirjoittaa blogissaan toinen puoluekokouksen ensikertalainen Lotta Aarikka.

– Keskustan puoluekokous on ennen kaikkea keskustafestivaali, pieni SuomiAreena, hän luonnehtii.

Aarikka tunsi tilaisuudessa ristiriitoja. Puheenjohtaja Juha Sipilän vankka asema näyttäytyi hänelle henkilökulttina.

Blogistia hiersi myös keskustalaisten tapa perustella säästöjä Alkion opeilla, sekä se, että keskusta-aate ei tarkoita hänelle mitään.

– ”Keskusta-aatetta” ei taida tuntea kukaan kepun ulkopuolella. Aatteen ideologinen ydin tulisi kirkastaa, jos mielii sen houkuttelevan pariinsa toimijoita, jotka eivät synny kepulaisiksi.

Kepulaiset eivät syyllistä ihmisiä kotiseuturakkaudesta.

Lotta Aarikka

Asiasisällöstä kielen ja kulttuurin tutkija Aarikka löysi piirteen, jolla keskusta poikkeaa positiivisesti kaikista muista puolueista.

– Heillä on yksi ehdoton valttikortti, joka tekee keskustasta vielä pitkään relevantin tekijän puoluekentällä. Kepulaiset eivät syyllistä ihmisiä kotiseuturakkaudesta.

– Ihmisen kotipaikka ja paikkakytkös vaikuttaa elämäämme monin tavoin.

Hän, kuten moni keskustalainenkin kokee, että paikallisuuteen liittyvät keskustelut kärjistyvät suotta kahden ääripään, metropolialueen ja maakuntien välille.

– Uusimaakin on maakunta, ja Suomessa on Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi lukuisa määrä elinvoimaisia kaupunkeja ja kuntia. Asetelma ei ole niin vastakkainen. Valitettavasti vain keskusta tuntuu puolueena ymmärtävän tämän kunnolla, Aarikka kirjoittaa.