Puolet 80 vuotta täyttäneistä on saanut neljä koronarokotetta – koronatartunnat ovat laskussa, mutta voivat lisääntyä taas syksyllä
Yli puolet 80 vuotta täyttäneistä on saanut neljännen koronarokoteannoksen, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Koronavirus levisi alkuvuodesta laajasti myös ikääntyneiden keskuudessa, mikä johti koronatartuntaan liittyvän kuolleisuuden nousuun.
Koronavirukseen liittyvät kuolemat ovat kuitenkin kääntyneet keväällä laskuun.
Myös uusien koronapotilaiden määrä on laskenut huhtikuusta alkaen. Tiistaina sairaalahoidossa oli 587 koronapotilasta.
Eilen keskiviikkona teho-osastoilla olevista koronapotilaista yli 40 prosenttia ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla olevista noin 50 prosenttia oli hoidossa ensisijaisesti muun syyn kuin koronavirustaudin vuoksi.
Koronavirukseen liittyviä kuolemia tulee ilmi erityisesti yli 80-vuotiaiden ja hoivakodeissa asuvien parissa laajoista hygienia- ja hoivatoimista huolimatta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Tuija Leino torstaisessa koronakatsauksessa. Rokotukset ovat kuitenkin vähentäneet vakavia tautimuotoja.
– Kun epidemia alkoi Suomessa, niin joka kolmas (iäkäs) menehtyi tautiin. Rokotteilla on päästy paljon pienempään määrään, sanoo Leino.
Rokottamattoman riski kuolla tartunnan seurauksena on Leinon mukaan selvästi suurempi kuin kaksi annosta saaneilla.
Hän myös muistuttaa, että koska koronavirukseen liittyvän kuoleman riski nousee iän myötä ja koska suuret ikäluokat ikääntyvät nyt Suomessa, tähän riskiryhmään kuuluu enemmän ihmisiä.
– Kuolemia on aina jonkin aikaa lukumääräisesti aikaisempaa vuotta enemmän.
Viikoittaisten koronatartuntojen lukumäärä on yhä laskussa Suomessa, sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve. Lasku on jatkunut jo monta viikkoa, ja epidemiatilanne on helpottamassa.
Ylilääkärin mukaan tartuntojen väheneminen kuvastaa virallisten testien kautta saatuja tietoja. Testimäärät ovat ylilääkärin mukaan vähentyneet myös, sillä kotitestien käyttö on ollut varsin runsasta.
Helven mukaan tartuntojen määrä voi kuitenkin lisääntyä uudestaan syksyllä tai talvella, ja varautuminen terveydenhuollossa on aloitettava. Väestössä on yhä myös ihmisiä, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa.
– Meillä on todennäköisesti väestössä vielä paljon henkilöitä, joilla tauti on saamatta, hän sanoo.
STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertoi tiedotustilaisuudessa, että virallisten koronatestien lukumäärä on puolittunut ja rekisteröityjen tartuntojen määrä on vähentynyt kaksi kolmasosaa maaliskuuhun verrattuna.