Puhemies Vanhanen: Suomi ja Kiina jakavat huolen kaupan vapaudesta – Puhemies nosti esille myös uiguurivähemmistön kohtelun Kiinassa

Eduskunta

Puhemies Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Suomella ja Kiinalla on yhteinen huoli vapaakaupan ja sääntöihin perustuvan monenkeskisen kansainvälisen yhteistyön tulevaisuudesta.

Vanhanen tapasi eduskunnassa Kiinan kansankongressin varapuhemies Zhang Chunxianin perjantaina.

– Sekä Suomen että Kiinan talous nojaa vahvasti kansainväliseen kauppaan, jonka ilmapiiri maailmalla on kiristynyt. Kiinan presidentti Xi varoitti tästä jo kaksi vuotta sitten sanomalla aivan oikein, että protektionismi on kuin lukitsisi itsensä pimeään huoneeseen – sade ja tuuli pysyvät kyllä ulkona, mutta niin pysyvät valo ja ilmakin”, Vanhanen sanoo.

Eduskuntatiedotuksen tiedotteen mukaan varapuhemies Zhang toi esiin samat huolet vakuuttaen, että Kiina on sitoutunut monenkeskisen kansainvälisen yhteistyön vahvistamiseen ja toivoi Euroopan unionille yhä isompaa roolia kansainvälisessä politiikassa.

Suomen ja Kiinan kauppasuhteet todettiin hyviksi. Tätä ovat edesauttaneet myös parantuneet lentoyhteydet.

– Kun eduskunnasta lähti ensimmäinen, puhemies Sukselaisen johtama parlamenttivaltuuskunta Kiinaan, matka Helsingistä Pekingiin kesti kaksikymmentä tuntia pidempään kuin nyt. Valtuuskunnan jäsenet kertoivat kotiin palattuaan olleensa vaikuttuneita siitä, miten kohteliaita ja vaatimattomia heidän kiinalaiset isäntänsä tuolloin olivat. Molemmat ovat luonteenpiirteitä, joita Suomessa suuresti arvostetaan”, Vanhanen kertoi.

Vanhasen mukaan suomalaisilla yrityksillä on edelleen paljon annettavaa Kiinalle muun muassa ympäristöteknologian, kiertotalouden ja korkean tason innovaatioiden alalla.

Suomalaiset yritykset ovat investoineet Kiinaan 11 miljardia euroa. Se on suhteessa enemmän kuin mikään muu eurooppalainen valtio.

Vanhanen nosti keskusteluissa esiin myös ihmisoikeudet.

Hän totesi sekä Suomen että Euroopan unionin seuraavan huolestuneina uutisia uiguurivähemmistön kohtelusta Xinjiangin maakunnassa.

– Toimet ovat näkemyksemme mukaan ylimitoitettuja ja saattavat johtaa radikalisaation lisääntymiseen myös naapurimaissa sekä kääntää yleistä mielipidettä siellä Kiinaa vastaan. Kannustamme Kiinaa ihmisoikeuksia koskevaan vuoropuheluun.