Presidentti Niinistö: Turvallisuuskysymykset ja yhteinen rajanaapuri Venäjä olivat puheenaiheina tapaamisessa Viron presidentti Karisin kanssa

Viron uusi presidentti vieraili ensi kertaa Suomessa Niinistön Moskovan-vierailun edellä.
Ulkopolitiikka

Presidentti Sauli Niinistö tapasi tänään Suomessa ensivierailullaan olleen Viron uuden presidentin, Alar Karisin.

Presidenttien tapaamisen jälkeen pidetyssä yhteisessä lehdistötilaisuudessa Niinistö kertoi, että keskusteluaiheina tapaamisessa olivat muun muassa turvallisuuskysymykset sekä maiden yhteinen rajanaapuri Venäjä. Niinistö on tapaamassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin perjantaina Moskovassa.

–  Euroopan turvallisuustilanteesta puhuttiin, ja koska meillä on molemmilla Venäjä rajanaapurina, myös Venäjän asemasta puhuttiin paljonkin, varsinkin koska olen itse vierailemassa Moskovassa perjantaina, Niinistö sanoi toimittajille.

Asialistalla oli odotettavasti myös koronavirustilanne, joka tällä hetkellä näyttää Virossa ja muissa Baltian maissa merkittävästi pahemmalta kuin Suomessa.

–  Naapurimaan presidenttinä olen seurannut ilolla sitä, kuinka onnistuneesti Suomi on kamppaillut koronavirusta vastaan meidän maahamme verrattuna, ja kuinka hyvin olette onnistuneet väestönne rokottamisessa. Toivon todella, että voimme sanoa samaa Virosta pian, Karis kommentoi.

Niinistön mukaan Suomen ja Viron kahdenväliset suhteet ovat erinomaisessa kunnossa, kuten asia on perinteisesti ollut. Presidentit kiistivät sen, että koronavirus ja siihen liittyvät rajoituksen muun muassa maahanmuutossa olisivat vaurioittaneet maiden suhteita.

STT:n toimittajan kysyessä Viron presidentiltä muiden Nato-maiden kantoja Suomen mahdolliseen jäsenyyteen sotilasliitossa Karin korosti sitä, että keskustelu siitä on käytävä Suomessa, ei Virossa, eikä hän voi puhua kaikkien Nato-maiden puolesta.

–  Tietysti omasta puolestamme olisimme iloisia, jos Suomesta tulisi jäsen jossain vaiheessa tulevaisuutta, Karis sanoi.

Niinistön ja Karisin tapaaminen oli alun perin tarkoitus toteuttaa jo toissa viikolla, mutta tapaaminen siirtyi Niinistön altistuttua koronavirukselle.