Presidentti Bidenin Euroopan-kiertueella kuullaan helpotuksen huokauksia – Tapaa alkuviikosta Naton, EU:n ja Venäjän johtajat

Ulkomaat

Alkuviikkoon osuu merkittävä huippukokousten suma, kun luvassa on peräti kolme kansainvälistä kokousta. Ensin maanantaina sotilasliitto Naton jäsenmaiden johtajat ovat koolla huippukokouksessaan Brysselissä. Tiistaina puolestaan järjestetään EU:n ja Yhdysvaltojen huippukokous, ja lopuksi keskiviikkona Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden tapaa Venäjän Vladimir Putinin Genevessä.

Kokouksien yhdistävä tekijä on presidentti Biden, joka on kautensa ensimmäisellä Euroopan-kiertueella. Esimakua tunnelmasta saatiin viikonloppuna G7-maiden kokouksessa Britanniasta.

G7-kokouksen alkaessa ilmassa oli erityisesti eurooppalaisten johtajien puolelta helpottunut tunnelma. Biden on viestinyt sitoutumistaan transatlanttisiin suhteisiin ja tuonut kansainvälisiin pöytiin iskulauseensa ”Amerikka on palannut”.

Tunnelma on täysin toinen kuin Bidenin edeltäjän Donald Trumpin aikaan. Trump toi mukanaan kansainvälisiin kokouksiin enemmänkin arvaamattomia tilanteita ja herätti liittolaisissaan ärsyyntymistä.

Maanantaina puheen transatlanttisten suhteiden tärkeydestä odotetaan jatkuvan, kun Biden tapaa liittolaisiaan sotilasliitto Naton huippukokouksessa. Naton jäsenmaat keskustelevat muun muassa sotilasliiton tulevaisuudesta ja esillä ovat suhteet Kiinaan ja Venäjään.

Tulevaisuuden kannalta keskeinen kysymys on rahankäyttö. Yhdysvallat on perinteisesti patistellut liittolaisiaan lisäämään sotilasmenoja, eikä tässäkään huippukokouksessa vältytä rahakeskustelulta.

Huippukokouksessa keskustellaan myös Naton Afganistan-operaation päättymisestä.

Tiistaina presidentti Biden tapaa Brysselissä EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin.

Bidenin myötä EU ja Yhdysvallat ovat löytäneet yhteisen sävelen monissa kysymyksissä, kuten esimerkiksi ilmastopolitiikan kunnianhimon tasossa.

Tiistain huippukokouksessa kiinnostavaa onkin, siirrytäänkö yhteisistä linjauksista lähemmäs yhteisiä tekoja. Konkreettisia askelia ei ole otettu vielä kovin monia.

EU:n ja Yhdysvaltojen suhde ei kuitenkaan ole pelkkää myönteistä hyrinää. Koronapandemian aikana EU on moittinut Yhdysvaltojen rokotelinjaa, sillä maan rokotevienti on ollut varsin vähäistä, kun taas EU:ssa tuotetuista 700 miljoonasta rokoteannoksesta on viety maailmalle noin 350 miljoonaa annosta.

Kansainvälisistä kysymyksistä huippukokouksessa esillä on erityisesti suhtautuminen Kiinaan.

Keskiviikkona tunnelma todennäköisesti muuttuu vaikeammaksi, kun Biden tapaa Sveitsissä Genevenjärven rannalla Putinin. Ennakolta tapaamiseen ei ole ladattu merkittäviä odotuksia, sillä Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet ovat olleet huonot jo pitkän aikaa.

Suurta läpimurtoa ei siis odoteta, mutta muutamissa, tarkasti rajatuissa kysymyksissä saatetaan saavuttaa edistystä. Esiin voi tulla esimerkiksi asevalvontaneuvottelujen jatkaminen.

STT:n perjantaina haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että presidenttien tapaamisen tulokset lienevät Yhdysvaltojen kannalta joka tapauksessa paremmat kuin kolme vuotta sitten Helsingissä.

Yhdysvaltojen edellisen presidentin Trumpin ja Putinin tapaaminen Helsingissä vuonna 2018 aiheutti kohun, kun Trumpin katsottiin myötäilevän liikaa Putinia.