Apotti-yhtiön toimitusjohtaja: Potilastietojärjestelmästä ei joutunut mitään vääriin käsiin – Hus ei aio luopua kritisoidusta järjestelmästä
Potilastietojärjestelmä Apotista ei ole päätynyt Husin potilaiden tietoja vääriin käsiin, vahvistaa Apotti-yhtiön toimitusjohtaja Hannu Välimäki. Aiemmin epäiltiin, että noin 500 henkilön tietoja olisi voinut päätyä esimerkiksi kuntien terveyskeskuksille, vaikka nämä potilaat olivat kieltäneet tietojensa luovuttamisen muille kuin hoitavalle lääkärille.
– Pahimman skenaarion mukaan lähdettiin viestimään, mutta tilanne ei ollut niin paha kuin kuvittelimme, sanoo Välimäki.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus kertoi joukolle potilaita 18. elokuuta päivätyssä kirjeessä tietoturvaloukkauksesta, joka olisi koskenut tietojen luovutuskiellon tehneitä potilaita.
Välimäen mukaan selvityksissä on kuitenkin varmistunut, että tiedoista on muodostunut Apottiin oma rekisterinsä. Siihen ei ole ollut pääsyä minkään Apotti-organisaation käyttäjillä, vaan ainoastaan Apotin admin-käyttäjillä.
– Kukaan terveydenhoidon ammattilainen ei siis niitä käytä. Me käymme nyt virheen läpi ja tietysti korjaamme sen, sanoo Välimäki.
Virhe tapahtui Välimäen mukaan vuonna 2020, jolloin Hus otti Apotin käyttöön ja potilastietoja siirrettiin siihen aiemmin käytössä olleista järjestelmistä. Tiedot ovat siis vuotta 2020 edeltävältä ajalta, mutta Välimäen mukaan ei ole varmuutta, miten pitkältä ajalta.
– Ne voivat olla hyvinkin vanhoja tietoja, hän sanoo.
Osa tiedoista liittyy Välimäen mukaan sellaisiin ajanvarauksiin, joita potilas ei lopulta käyttänyt.
Potilastietojärjestelmä Apotti on käytössä Husin lisäksi myös Helsingissä, Vantaalla, Keravalla ja Kauniaisissa. Sen ongelmista on uutisoitu useaan otteeseen viime vuosina.
Husin vs. hallintoylilääkärin Veli-Matti Ulanderin mukaan sairaanhoitopiirissä ei kuitenkaan harkita Apotista luopumista. Ennen yhtenäisen potilastietojärjestelmän käyttöönottoa tietojen tallentaminen ja käyttö oli paljon hankalampaa, hän muistuttaa.
– Onhan tämmöinen tietysti kiusallista. Mittasuhteet on kuitenkin hyvä muistaa, tässä oli kyse noin 500 ihmisen tiedoista, sanoo Ulander.