Poliittinen lakko halvaannuttamassa junaliikenteen torstaina – Myös voimalaitoksissa, paperitehtailla ja kaupan alalla lakkoja
Ammattiliitto JHL ilmoitti perjantaina poliittisesta lakosta, joka käytännössä seisauttaisi Suomen junaliikenteen vuorokaudeksi ensi torstaina. Lakossa ovat mukana JHL:n raideliikenteessä työskentelevät jäsenet.
VR:n viestintäpäällikkö Mira Linnamaa kertoi STT:lle, että jos lakko toteutuu, lähi- ja kaukoliikenteen sekä tavaraliikenteen junat eivät liiku torstaina.
Lakolla olisi hänen mukaansa vaikutuksia myös perjantain liikenteeseen. VR aikoo tiedottaa asiasta tarkemmin ensi viikon aikana.
Metrojunien ja raitiovaunujen liikennöinnistä pääkaupunkiseudulla vastaavasta Kaupunkiliikenteestä kerrottiin STT:lle perjantaina, ettei tilannetta ollut vielä ehditty käydä perusteellisesti läpi, mutta yleensä vastaavissa tilanteissa metro- ja raitiovaunuliikenne on ollut pysähdyksissä.
Myös Rautatiealan Unioni RAU kertoi toteuttavansa torstaina poliittisen lakon, jonka aikana esimerkiksi veturinkuljettajat ja rautateiden liikenneohjaajat eivät tule töihin.
JHL:n väliaikainen puheenjohtaja Håkan Ekström painottaa, että liiton on pakko toimia, koska hallitus ajaa edelleen rajuja heikennyksiä työntekijöiden asemaan ja sosiaaliturvaan.
– Emme ole nähneet hallitukselta mitään esitystä, joka poistaisi huolemme työehtojen tulevaisuudesta Suomessa. Meidän pitää jatkossakin pystyä hakemaan jäsenillemme reiluja työehtoja neuvotteluiden avulla, Ekström sanoi tiedotteessa.
Ensi torstaina aiotaan järjestää myös monia muita poliittisia lakkoja. Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n jäsenliitot ovat kertoneet toteuttavansa silloin laajat vuorokauden mittaiset poliittiset työtaistelutoimet, ellei hallitus avaa työntekijäjärjestöille tietä aitoihin neuvotteluihin ja keskeytä sosiaaliturvan leikkausten valmistelua.
Samoin STTK:lainen toimihenkilöiden Ammattiliitto Pro ja korkeakoulutettujen Akavan Insinööriliitto kertoivat julistavansa vuorokauden mittaiset työnseisaukset ensi torstaille vastalauseena hallituksen työelämäheikennyksille.
Vuorokauden mittaisia poliittisia mielenilmaisuja aikoo järjestää torstaina esimerkiksi Paperiliitto. Ne alkavat torstaiaamuna muun muassa Stora Enson Anjalankosken tehtailla sekä UPM Communication Papersin Jämsänkosken tehtaalla.
Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo tiedotteessa, että hallituksen haluttomuus neuvotella ay-liikkeen kanssa kielii siitä, että se on päättänyt tietoisesti romuttaa suomalaisen työmarkkinamallin.
Energia-alan palkansaajia edustavat viisi ammattiliittoa ovat järjestämässä vuorokauden työnseisauksen yli kymmenellä voimalaitoksella isoissa kaupungeissa. Sähköliiton mukaan sähköntuotanto pysähtyy kyseisissä voimalaitoksissa ja kaukolämmön tuotannossa on turvauduttava varajärjestelyihin.
Palvelualojen ammattiliitto PAM aikoo puolestaan järjestää vuorokauden mittaisia lakkoja kaupan alan työehtosopimuksen piirissä olevissa toimipaikoissa. Lakkoon on julistettu muun muassa Inexin, Keskon ja Lidlin logistiikka- ja jakelukeskuksia, joista useimmat sijaitsevat pääkaupunkiseudulla. PAM aikoo täydentää listaa vielä alkuviikosta.
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n vuorokauden mittaisessa lakossa on 31 elintarvikealan työpaikkaa ja noin 2 000 työntekijää. Suunniteltu lakko koskee esimerkiksi Arlaa Sipoossa, Valion neljää toimipaikkaa Helsingissä, Oulussa, Suonenjoella ja Vantaalla, Olvia Iisalmessa sekä Hartwallia Lahdessa ja Helsingin Tattariharjulla. Samoin lakossa on useita Fazerin myymäläleipomoita.