Poliisihallitus selvittää itsenäisyyspäivän lastentapahtuman siirtämisen Helsingissä – selvitystä vaati feministisen puolueen puheenjohtaja

Itsenäisyyspäivä

Poliisihallitus aloittaa selvityksen itsenäisyyspäivän lastentapahtuman siirtämistä koskeneesta päätöksestä, kertoo Feministinen puolue.

Puolueen mukaan päätöksen laillisuutta pyysi selvittämään puolueen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Katju Aro.

Helsingissä Töölöntorille itsenäisyyspäiväksi suunniteltu lastentapahtuma joutui siirtymään, koska torille oli aiemmin ilmoitettu äärijärjestöjen 612-mielenosoitus.

– Pormestari Jan Vapaavuori kehotti luottamaan poliisin ratkaisuun asiassa. Poliisin linjaus ei kuitenkaan minun tulkintani mukaan ollut lain hengen mukainen. Siksi pyysin poliisilta selvityksen asiasta. Arvostan sitä, että sain vastauksen nopeasti ja että päätöksen laillisuus halutaan selvittää, Aro sanoo tiedotteessa.

Aron mukaan asialla on merkitystä tilanteessa, jossa äärioikeiston mielenosoitukset ovat lisääntyneet Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

– Kaupunkitilaa vallataan Helsingissäkin tavalla, joka estää muita käyttämästä sitä, puolue katsoo.

Puolue toivoo laillisuusselvityksen tarkentavan kokoontumislain tulkintaa ja nostavan esiin lainsäädännön puutteet.

Aro kaipaa selvitystä myös siitä, painostiko poliisi Helsingin Tukkutoria purkamaan lastentapahtuman kanssa tehdyn sopimuksen.

Puolueen mukaan Poliisihallitus on ilmoittanut, että se pyytää Helsingin poliisilaitoksen vastaavilta virkamiehiltä selvityksen asiasta. Myös poliisilaitokselta pyydetään lausunto. Poliisihallitus tekee ratkaisunsa, kun asiakirjat on saatu.