Perussuomalaiset erotti Terhi Kiemungin – Puoluesihteeri: Taustalla matkalaskuun liittyvät epäselvyydet

Perussuomalaiset

Tampereen perussuomalaisten puheenjohtajan Terhi Kiemungin puolueesta erottamisen taustalla ovat matkalaskuun liittyvät epäselvyydet, kertoo puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo STT:lle.

– Puolueen toiminta on vahvasti rahoituksen puolelta valvottua toimintaa. Tilanne on kerta kaikkiaan sellainen, että matkalaskuja ei laskuteta kahta kertaa mistään, Slunga-Poutsalo sanoo.

Hänen mukaansa kyse on yhdestä tapauksesta. Matkalaskun suuruus oli tiettävästi 150 euroa.

Slunga-Poutsalo kertoo, että asiaa ryhdyttiin selvittämään Kiemungin kanssa, kun mahdolliset epäselvyydet tulivat puolueen tietoon.

Hänen mukaansa Kiemungin selvityksissä oli ristiriitoja. Epäselvyyksiä tutkittiin myös ulkopuolisen tilintarkastajan kanssa, mutta Kiemungin antamat selvitykset eivät olleet uskottavia.

Tapaus katkaisi kamelin selän.

– Tässähän on kerääntynyt tätä kasaa, että ollaan sitä vaille, ettei jokaisessa puoluehallituksessa jouduttu asioita käsittelemään.

Kyse ei ole summista vaan periaatteesta, Slunga-Poutsalo sanoo.

– Meillä on ehdoton nollatoleranssi tällaiselle toiminnalle. Meille ei jäänyt vaihtoehtoja.

Erottamisesta päätettiin yksimielisesti puoluehallituksen kokouksessa perjantaina.

Puoluehallitus totesi, että on ajauduttu tilanteeseen, josta ei ole muuta ulospääsyä.

Puolue on hyvin pitkämielinen. 

Riikka Slunga-Poutsalo

Kiemungin matkalaskuepäselvyydet paljastuivat viime vuonna perussuomalaisten Pirkanmaan piirin tilintarkastuksen yhteydessä.

Piirihallitus päätti kuitenkin myöntää tili- ja vastuuvapauden, mutta asia ratkesi vasta tiukan äänestyksen jälkeen. Tämän jälkeen puoluehallitus otti asian tutkittavakseen.

Piirihallitus päätti kuitenkin myöntää tili- ja vastuuvapauden, mutta asia ratkesi vasta tiukan äänestyksen jälkeen. Tämän jälkeen puoluehallitus otti asian tutkittavakseen.

– Päätös on iso ja raskas ajankohtana, kun vaaleihin ja listojen jättämiseen on vähän aikaa ja kyseessä on ahkera paikallinen toimija, Slunga-Poutsalo sanoi.

– Puolue on hyvin pitkämielinen. Terhi Kiemungin asioita on käsitelty meillä puoluehallituksessa monta kertaa ja yritetty ohjeistaa oikeaan suuntaan, mutta nyt tuli tällainen tilanne vastaan, ettei muuta vaihtoehtoa ollut enää pöydällä kuin toimia näin.

Slunga-Poutsalo ei osaa arvioida, vaikuttaako puolueesta erottaminen Kiemungin työhön kansanedustaja Lea Mäkipään eduskunta-avustajana. Avustajana Kiemunki on eduskunnan palkkalistoilla.

Kolme Tampereen perussuomalaisten hallituksen jäsentä on julkaissut päiväämättömän tiedotteen, jossa he kertovat olevansa pöyristyneitä Kiemungin erottamisesta.

Tiedotteessa kuvataan päätöstä älyvapaaksi, koska vaalilistojen lukitsemiseen on niin vähän aikaa. Tiedotteen on allekirjoittanut muun muassa toinen varapuheenjohtaja Heikki Luoto.

Slunga-Poutsalo pitää tamperelaisten reaktiota ymmärrettävänä.

– Puoluehallituksen päätökset eivät koskaan ole helppoja eivätkä koskaan perustu mihinkään yksittäisiin asioihin vaan kokonaisvaltaiseen tarkasteluun. Olen itsekin tuntenut Terhin melkein kymmenen vuotta ja tiedän, että hän on ahkera paikallistoimija, eli tämä on varmasti iso asia siellä paikallisestikin.

Kiemunki ei ole toistaiseksi vastannut STT:n haastattelupyyntöön.

Kello 12.47 juttua ja otsikkoa päivitetty erottamisen syiden osalta ja uudelleen kello 14.11. Fakta lisätty kello 15.07.

Kohu alkoi virpojista

  • Terhi Kiemungin kirjoitukset islaminuskosta aiheuttivat kohua jo viime vuoden pääsiäisenä. Hän kirjoitti Facebookissa ihmettelevänsä, onko kyse kotiutumisesta, kun ”muslimipenskat” kiertävät virpomassa. 
  • Viikon päästä hän kirjoitti blogissaan, että islam alistaa häikäilemättömästi kaiken alleen.
  • Kiemunki teki itse tutkintapyynnön itsestään, koska halusi viranomaisratkaisun siitä, ovatko kirjoitukset täyttäneet rasistisen tai muun rikoksen tunnusmerkit.
  • Pääsiäisen jälkeen Pirkanmaan perussuomalaisten piirihallitus erotti Kiemungin varapuheenjohtajan paikalta luottamuspulan takia. 
  • Tampereen Perussuomalaiset valitsi hänet lokakuussa jatkamaan yhdistyksen puheenjohtajana.
  • Lokakuussa Kiemunki sai syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Joulukuussa Kiemunki tuomittiin sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän kertoi vievänsä jutun hovioikeuteen.