Peräti 95 prosentilla korona heikentää haju- ja makuaistia – näin monella aisti on täysin poissa puolen vuoden jälkeenkin, Potilaan Lääkärilehti kertoo

Asiantuntija huomauttaa, että puuttuvat haju- ja makuaisti ovat turvallisuusriski
Terveys

Haju- ja makuaistin heikentymiseen tai katoamiseen voi olla monta syytä, esimerkiksi ikääntyminen tai erilaiset ylähengitystieinfektiot.

Viimeisen reilun kahden vuoden aikana koronavirus on tunnetusti heikentänyt monen sen sairastaneen aisteja pidemmäksikin aikaa. Korva-, nenä- ja kurkkutautien ja allergologian erikoislääkäri, dosentti Seija Vento Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä toteaa Potilaan Lääkärilehdelle, että haju- ja makuaisti on heikentynyt melkein jokaisella koronan sairastaneella.

– Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 95 prosentilta häviää hajuaisti koronavirusinfektion alussa. Tämä voi olla joillakin potilailla ainoa oire. Hajuaisti saattaa myös vääristyä koronan vuoksi. Esimerkiksi sitruuna voi haista aivan erilaiselta kuin se oikeasti haisee.

Lehden mukaan yhdessä kuuden kuukauden seurantatutkimuksessa potilaat kertoivat, että koronainfektion alkuvaiheessa noin 86 prosentilla oli hajuaisti hävinnyt kokonaan ja 95 prosentilla makuaisti oli huonontunut. Tutkimus ei vielä mitannut omikron-variantin vaikutuksia, mutta alustavia tutkimustietoja on, että omikron heikentää aisteja vähemmän.

Makuaisti oli 35 prosentilla tavallista heikompi kuusi kuukautta sairastumisen jälkeen.

Vento kertoo Potilaan Lääkärilehdelle, että samassa tutkimuksessa puolen vuoden kuluttua sairastumisesta vajaalla kolmella prosentilla taas hajuaisti oli poissa yhä kokonaan.

– Täysin normaaliksi hajuaistin koki noin 41 prosenttia koronapotilaista saman ajan päästä.

Vento muistuttaa, että kadonneet maku- ja hajuaisti ovat turvallisuusriski.

– Jos ei haista eikä maista, voi saada esimerkiksi ruokamyrkytyksen. Hajuaistia tarvitaan tietyissä työtehtävissä. Jos se puuttuu, työntekijä voi altistua vaarallisille yhdisteille, eikä ravintolan kokkinakaan työskentely voi olla menestyksellistä.

Juttua täydennetty 8.6.2022 klo. 9.00 tiedoilla omikron-variantista.