Pakotteet purivat: Näin paljon sukelsi Kiinan teknologiavienti Venäjälle

Talouspakotteet

Kiinan teknologiateollisuuden vienti Venäjälle romahti viime maaliskuussa sen jälkeen, kun länsimaiden asettamat talouspakotteet astuivat voimaan, Yhdysvaltain kauppaministeri Gina Raimondo kertoo.

Hän katsoo, että Kiinan ja Venäjän välisen kaupan hyytyminen on merkki siitä, ettei Peking halua ehdoin tahdoin rikkoa viennille asetettuja esteitä.

The Washington Post kertoo, että esimerkiksi Kiinassa valmistettujen kannettavien tietokoneiden vienti Venäjälle romahti 40 prosentilla helmikuun jälkeen. Älypuhelimissa kauppa väheni kahdella kolmasosalla.

Tietoliikenneverkon osalta Kiinan vienti Venäjälle romahti 98 prosenttia.

Länsimaissa on arvuuteltu koko Ukrainan sodan ajan, kuinka halukas Peking on auttamaan Venäjää selviämään lännen asettamista taloussanktioista.

Venäjän vastaisten pakotteiden rikkominen saattaisi johtaa siihen, etteivät yhdysvaltalaiset yritykset voisi enää tehdä yhteistyötä kiinalaisten valmistajien kanssa.

Suurin osa maailman siruvalmistajista käyttää tuotannossaan Yhdysvalloissa kehitettyjä ohjelmistoja tai laitteistoja, analyytikot kertovat WP:lle.

Kaikkiaan 38 maata on päättänyt pakotteista, joilla pyritään vaikeuttamaan Venäjän armeijan toimintaa sekä kampittamaan korkeaan teknologian käyttöä.

Länsimaat ovat kieltäneet tietokonesirujen, tietoliikenneverkkoihin liittyvän laitteiston, laserien, lentoelektroniikan sekä merenkäyntiin liittyvän teknologian myynnin venäläisille ostajille.

WP:n mukaan jo nyt on havaittavissa signaaleja siitä, että Venäjän kyky valmistaa joitakin sotatarvikkeita on heikentynyt.

Kauppaministeri Raimondo kertoi viime viikolla Ukrainan viranomaisten löytäneen venäläisten sotakalustosta siviilikäyttöön tarkoitettuja tietokonesiruja.