Päivi Räsänen ADFI-järjestöön kohdistuneista syytöksistä: "Tämä on yhdysvaltalaista kulttuurisotaa"
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo, että varoja hänen elokuista oikeudenkäyntiään varten keräävän Alliance Defending Freedom International -järjestön (ADFI) leimaaminen vihajärjestöksi on törkeää ja valheellista.
STT uutisoi sunnuntaina kansainvälisen kristilliskonservatiivisen järjestön keräävän rahaa Räsäsen elokuun lopulla alkavaa hovioikeudenkäyntiä varten. STT yritti tavoittaa Räsästä puhelimitse ja tekstiviestitse perjantaina, mutta ei tavoittanut tätä.
Räsänen sanoo, ettei ollut kuullut esimerkiksi syytöksistä, joiden mukaan järjestö tai sen edustajat olisivat tukeneet homoseksuaalisuuden uudelleen kriminalisointia.
– Myöhemmin kuulin näistä väitteistä, ja olen tietysti käynyt erittäin perusteelliset keskustelut ja ottanut myös itse selvää asioista, että mistä on kysymys. Totta kai haluan olla hyvän järjestön kanssa tekemisissä, hän sanoo STT:lle.
– Tämä on täysin yhdysvaltalaista kulttuurisotaa, mitä tässä harjoitetaan. Sen perusteella, mitä itse olen lukenut, syytökset ADF:ää kohtaan ovat täysin paikkansapitämättömiä. Ne ovat valheellisia väitteitä, sanoo Räsänen viitaten ADFI:n emojärjestö Alliance Defending Freedomiin (ADF).
Yhdysvaltalainen ihmisoikeusjärjestö Southern Poverty Law Center (SPLC) on luokitellut ADF:n seksuaali- ja sukupuolivähemmistövastaiseksi vihajärjestöksi. ADF ja ADFI toimivat samalta arvopohjalta ja tekevät yhteistyötä muun muassa tukia jakaessaan.
Vuonna 1971 perustettu ja kansainvälisesti arvostettu SPLC perustaa luokittelunsa muun muassa vähemmistöjen oikeuksiin liittyviin oikeustapauksiin, joita ADF on tukenut vuosikymmenten aikana, sekä järjestön edustajien julkilausumiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.
ADFI:n entinen toimitusjohtaja Benjamin Bull on OneNewsNow-sivuston mukaan muun muassa antanut tukensa homoseksuaalisuuden uudelleen kriminalisoinnille Intiassa kymmenen vuotta takaperin. Sivusto on konservatiivikristityn American Family Association -järjestön verkkosivu, joka tunnetaan nykyään nimellä American Family News.
Räsäsen mukaan SPLC on ”poliittisesti erittäin värittynyt järjestö”. SPLC:tä on kritisoitu muun muassa siitä, kuinka monia järjestöjä se on luokitellut vihajärjestöiksi.
Myös muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Campaign (HRC) sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava yhdysvaltalainen GLAAD-järjestö kuvaavat ADF:ää seksuaali- ja sukupuolivähemmistövastaiseksi järjestöksi.
Suomessa valtioneuvosto ja Euroopassa seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia puolustavien europarlamentaarikkojen muodostama European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights –verkosto ovat varoittaneet Euroopassa lisääntyneestä anti-gender-toiminnasta, johon ne katsovat myös ADF:n kansainvälisen sisarjärjestön ADFI:n lukeutuvan.
Räsänen sanoo, että kyseinen europarlamentaarikkojen verkosto on ”erittäin asenteellinen”.
– (Sanna) Marinin (sd.) hallituskin haksahti tällaisten poliittisten, tarkoitushakuisten ja valheellisten väitteiden perusteella tekemään tällaisia luokitteluja. Se ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa, Räsänen sanoo viitaten valtioneuvoston tasa-arvopoliittiseen selontekoon, joka julkaistiin vuonna 2022.
Selonteossa varoitetaan esimerkiksi anti-gender-liikehdinnästä, jonka kuvaillaan kiistävän ihmisoikeuksien universaaliuden ja pyrkivän heikentämään jo saavutettua tasa-arvoa.
Räsänen sanoo pitävänsä asenteellisena ja puolueellisena näkemystä siitä, että anti-gender-liikkeet rahoittaisivat suurilla rahasummilla oikeudenkäyntejä Euroopassa ja pyrkisivät siten vaikuttamaan eurooppalaiseen lainsäädäntöön.
Ulkomaisista konservatiivikristillisistä lobbausjärjestöistä on aiemmin ilmaissut huolensa muun muassa arkkipiispa Tapio Luoma Uuden Suomen haastattelussaan.
– Tällä hetkellä niin sanotut ihmisoikeusjärjestöt vaikuttavat suurella rahalla siihen, että kristilliseltä arvopohjalta nousevaa avioliittokäsitystä pyritään eri tavoin murtamaan ja muuttamaan, Räsänen sanoo.
Räsänen kertoo, että ADFI tarjosi oma-aloitteisesti hänelle apua oikeusjutussa, jossa Räsästä syytettiin kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet maaliskuussa 2022.
Räsäsen mukaan järjestön lakimiehiä kävi häneen luonaan Suomessa keskustelemassa oikeusjutusta. Suoraa rahallista tukea Räsänen ei ole järjestöltä saanut.
– Olen saanut heiltä hyvin paljon tietoa, lainopillista tukea ja myös tietynlaista henkistä tukea sekä kuullut muista, vähän vastaavanlaisista tapauksista, Räsänen sanoo.
Räsäsen mukaan Yhdysvalloissa toimiva ADF ja sen kansainvälisesti toimiva sisarjärjestö ADFI sotketaan usein keskenään.
– Järjestöjen kristillinen arvopohja on sama, mutta varmasti järjestöillä on erilaisia toimintatapoja. En tätä yhdysvaltalaista järjestöä tunne, Räsänen sanoo.
Räsänen sanoo, että ei ole ollut tekemisissä yhdysvaltalaisen emojärjestön kanssa.
– Mutta ei minulla ole mitään negatiivista kuvaa myöskään tästä yhdysvaltalaisesta.
Räsänen sanoo, että hänen käsityksensä mukaan häntä tukeva ADFI on poliittisesti sitoutumaton. Emojärjestö ADF on alkujaan oikeistokonservatiivien perustama, ja Yhdysvalloissa sillä on tiukat kytkökset republikaanipuolueeseen.