Päätoimittajien yhdistys kritisoi toimittajien eettisiin ohjeisiin ehdotettuja päivityksiä – "Mediassa pitää voida tehdä luovia ja jopa nokkelia otsikoita"
Päätoimittajien yhdistys (PTY) näkee useita ongelmia esityksessä suomalaisten toimittajien eettisen säännöstön eli Journalistin ohjeiden päivittämisestä. PTY pitää esimerkiksi esitystä harhaanjohtavien otsikoiden kieltämisestä liian epämääräisenä ja tulkinnanvaraisena.
– Suhtaudumme varauksella sääntelyyn, joka rajoittaa mahdollisuutta tehdä oivaltavia ja luovia otsikoita, Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Jouni Kemppainen kertoo STT:lle.
Nykyisten ohjeiden mukaan otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate. Uudessa muotoilussa ohjeisiin lisättäisiin, että ne eivät saa olla harhaanjohtavia.
PTY:n mukaan nykyinen ohjeistus on esitettyä uutta muotoilua parempi ja täysin riittävä. PTY:n lausunnossa perustellaan, että mediassa pitää voida tehdä luovia ja jopa nokkelia sekä monimerkityksellisiä otsikoita ja vastaavia nostoja, jotka houkuttavat yleisöä sisällön pariin.
Journalistin ohjeiden päivitystä valmistellut työryhmä on esittänyt ohjeisiin lisättäväksi neljä kokonaan uutta kohtaa. Ne liittyvät journalismin ulkopuolisen rahoituksen määrittelyyn ja säätelyyn, julkaistun jutun muutoksista kertomiseen yleisölle ja julkaistun sisällön poistamisen periaatteisiin.
Lisäksi työryhmä on esittänyt yhden kokonaan uuden teeman lisäämistä Journalistin ohjeisiin. Esitetty teema koskee sitä, ettei kenenkään henkeä tai terveyttä pitäisi tarpeettomasti vaarantaa.
Työryhmä on esittänyt myös muutettavaksi Journalistin ohjeiden liitettä, joka koskee median vastuuta yleisön tuottaman sisällön moderoinnista. Uusissa ohjeissa liite koskisi yleisön tuottamaa sisältöä myös tiedotusvälineiden ylläpitämillä alustoilla.
PTY:n mukaan median vastuuta ei voi ulottaa median käyttämillä verkkoalustoilla kuten sosiaalisessa mediassa julkaistuihin yleisön tuottamiin sisältöihin.
– Sosiaalisen median alustojen kuuluu itse kantaa vastuu julkaisemastaan sisällöstä. Journalistin ohjeiden on kestettävä aikaa ja nyt emme tiedä, millaisia sosiaalisen median alustat ovat tulevaisuudessa ja mahdollistavatko ne edes ulkopuolista moderointia, PTY:n lausunnossa lukee.
Työryhmän esityksessä on otettu huomioon, että kaikilla sosiaalisen median alustoilla moderointia ei voida tehdä. Esitys velvoittaa moderoimaan yleisön tuottamaa sisältöä vain, jos se on mahdollista.
Lausunnossa luetelluista ongelmakohdista huolimatta PTY pitää Journalistin ohjeiden päivitysesitystä tervetulleena.
– Työryhmä on tehnyt hyvää työtä ja saattanut erittäin tärkeää ohjeistusta ajan tasalle. Pääsääntöisesti olemme tyytyväisiä siihen, mitä on tehty, Kemppainen vakuuttaa.
Kemppainen kuitenkin kyseenalaistaa, kannattaako sellaisia käytänteitä, jotka tällä hetkellä toimivat, lähteä muuttamaan tai tiukentamaan. Hän muistuttaa, että juuri päätoimittajat monesti vastaavat siitä, että Julkisen sanan neuvoston ohjeita noudatetaan.
– Haluamme mahdollisimman selkeät ja yksinkertaiset ohjeet, joissa on mahdollisimman vähän tulkinnanvaraa, Kemppainen perustelee PTY:n lausuntoa.
Ohjeiden päivitystä valmistellut työryhmä sai esityksensä valmiiksi helmikuun alussa. Työryhmän puheenjohtajana on STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen. Työryhmään kuuluvat myös muun muassa toimittaja ja yrittäjä Reetta Räty sekä toimittaja ja tutkija Olli Seuri.
Uusituista ohjeista päättää Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistys. Päivitetyt Journalistin ohjeet on määrä julkistaa toukokuussa.
Ohjeita on päivitetty edellisen kerran noin kymmenen vuotta sitten.