Pääsikö pieru tai huusitko perheelle, kun mikki olikin auki? Näin suomalaiset mokailevat etätöissä
Noloja tilanteita etätyökokouksissa ovat aiheuttaneet muun muassa sotkuinen koti, ilmavaivat ja perheen äänekäs ojentaminen.
Etätyöt koetaan valtaosin positiivisina, mutta kömmähdyksiäkin sattuu. Valokuitusen teettämän tutkimuksen mukaan reippaasti yli kolmannes (41 prosenttia) kertoo töpänneensä joskus etätöissä.
Nuoret 18–29-vuotiaat kertovat kokeneensa etätyömokia selvästi useammin kuin vanhemmat.
Tutkimuksen mukaan yleisin etätyömoka on työpaikalle unohtunut oleellinen tavara. Tämän haasteen on kokenut viidesosa (18 %) vastaajista. Toinen merkittävä haaste liittyy ajanhallintaan. Noin kuudesosa (13 prosenttia) vastaajista kertoo unohtaneensa etäpalaverin tai myöhästyneensä siitä, koska on liian uppoutunut kotitöihin.
Etäpalavereissa epäedustava ulkoasu on nolottanut noin kahdeksasosaa (12 prosenttia), ja 7 prosenttia vastaajista on joutunut tilanteeseen, jossa kamera on ollut päällä ja paljastanut sotkuisen kodin.
Muut etätyökommellukset liittyvät avoimiin mikrofoneihin ja niiden tuomiin yllätyksiin – niin huutojen, pierujen kuin yskänkohtausten muodossa.
Neljä viidestä pitää hyväksyttävänä sitä, että kamera pidetään etätyökokouksissa suljettuna.
Monilla työpaikoilla käydään keskustelua siitä, voiko kameran pitää videopalavereissa kiinni.
– Potevatko suomalaiset kamerastressiä? Ilmeet ja eleet ovat tärkeä osa ihmisten välistä viestintää ja tarjoavat henkilökohtaisemman yhteyden. Kun kamera on päällä, on myös vaikeampi tehdä muita asioita samanaikaisesti, jolloin palaveriin tulee keskityttyä paremmin, pohtii Valokuitusen viestintäpäällikkö Kirsi Jännes tiedotteessa.
Etätöiden tekeminen on Suomessa yleistä ja monilla säännöllistä. Työssäkäyvistä reilusti yli puolet (58 prosenttia) tekee etätöitä ainakin joskus, ja joka viides miltei joka päivä.
Valokuitusen teettämään suomalaisten digiarki 2024 -kyselyyn vastasi 2 003 henkilöä 17.4–25.4.2024.