Oppositio takertuu soten EU-notifikaatioon – Sipilä: "Hallitus hakee tälle hankkeelle rakennuslupaa Suomen eduskunnasta"

Kyselytunti

Oppositio otti odotetusti EU-notifikaation lyömäaseekseen sote-uudistuksen vastaisessa taistelussaan eduskunnan kyselytunnilla.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tarttui Helsingin Sanomien uutiseen , jonka mukaan komission edustajat eivät ole voineet kertoa suomalaisille virkamiehille, että komissio kieltäytyisi käsittelemästä Suomen hallituksen notifikaatiota eli selvityspyyntöä siitä, onko valinnanvapausmalli ristiriidassa EU:n valtiontukisääntöjen kanssa.

Viikon takaisella kyselytunnilla pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että komissiosta olisi virkamiestasolla kerrottu, että he eivät ota asiaa käsittelyyn.

Rinne tivasikin nyt Sipilältä, puhuiko hän totta edellisellä kyselytunnilla. Sipilä otti syytöksen vakavasti.

– Mitä pidemmälle kausi menee, sitä pitemmälle retoriikka menee tässä salissa.

Sipilä pysyi edelleen kannassaan. Hänen mukaansa yksiselitteinen vastaus komission suunnalta on ollut toivomus, että Suomi ei jättäisi hakemusta. Pääministeri kertoi Pekka Timosen ja Martti Hetemäen valtion korkeimmasta virkamiesjohdosta olleen yhteydessä komissioon.

– Ja kuten valiokunnalle on vastattu, on ollut yksiselitteinen vastaus, eli komission kilpailupääosaston tehtävänä ei ole arvioida valtioiden sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelyjä, vaan käsitellä tilanteita, joissa on perusteltu epäily kielletystä valtiontuesta.

– Avustajani tarkasti tämän Martti Hetemäeltä tänä päivänä, ja hän sanoi, että komissiosta on toivottu, että älkää jättäkö hakemusta.

Rinne halusi sen komission virkamiehen nimen, kenen kanssa keskustelu on käyty.

– Valitettavasti edustaja Rinne, luottamuksellisesta keskustelusta ainoa joka voi kertoa vastapuolen nimen, on tietenkin se, joka on keskustelun käynyt, Sipilä vastasi.

Sipilä sanoi, ettei hän ymmärrä, miksi notifikaatio jätettäisiin komission ohjeistuksesta huolimatta.

– Jos me olisimme niin jääräpäisiä Suomessa, että kaikesta huolimatta jättäisimme virallisen notifikaation, niin totta kai komissio sen käsittelisi. Mutta kun olemme kysyneet sitäkin tilannetta, niin komissio on kertonut, että he eivät pysty sanomaan milloin se edes käsiteltäisiin, koska heidän toivomuksensa on, että tällaiset asiat käsitellään kansallisesti.

– Meidän pitää vain ratkaista tämä sote täällä Suomessa ja tässä salissa, Sipilä sanoi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa johtava Krista Kiuru (sdp.) sanoi, että Suomen ja EU:n lainsäädännön yhteensopivuus joudutaan arvioimaan viimeistään siinä vaiheessa, jos joku suomalainen tai yritys tekee valituksen kilpailuneutraliteetin näkökulmasta.

– Moni asiantuntija ajattelee eduskunnassa, että eikö tämä rakennuslupa järjestelmälle kannattaisi hakea heti, jotta ei kävisi niin, että kun talo saadaan valmiiksi, huomataan että rakennuslupaa ei ole, ja se joudutaan purkamaan.

Sipilä toisti näkemyksensä, jonka mukaan eduskunnan päätös on pätevä.

– Hallitus hakee tälle hankkeelle rakennuslupaa Suomen eduskunnalta.

Sipilä vakuutti, että hallitus ei löydä valinnanvapausmallista sellaista kiellettyä kilpailua vääristävää tukea, joka rikkoisi EU-sääntöjä.