Oppositio nosti hallituksen seinälle Itä-Suomen ahdingosta – Orpo uskoi saaneensa viestin perille Brysselissä
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) oikeistohallitus joutui eduskunnan kyselytunnilla opposition kuulusteluun itäisen Suomen vaikeasta tilanteesta.
Orpo vakuutti asiasta kysyneelle SDP:lle, että hallitus ottaa Itä-Suomen tilanteen vakavasti. Orpon mukaan EU on oleellisessa roolissa ja EU:n rakennerahastoja käytetään täysimääräisesti Itä-Suomen kehittämiseen.
– Mutta me ollaan aloitettu erittäin määrätietoinen vaikuttamistyö komission suuntaan. Olen käynyt itse viimeksi puolitoista viikkoa sitten komission puheenjohtajan, (Ursula) von der Leyenin, kanssa keskustelun ja olen aivan varma, että komissiossa on nyt ymmärrys siitä, kuinka vaikeassa tilanteessa Venäjän rajan läheiset alueet ovat ja että tarvitaan uusi tukiväline.
Orpo sanoi keskustelleensa asiasta myös Puolan pääministerin Donald Tuskin ja Baltian maiden pääministereiden kanssa.
– Eli tämä on saatu hyvin nyt liikkeelle. Ensimmäinen on se ymmärrys, seuraava vaihe on se, että todellakin täytyy saada sitä konkreettista rahaa.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (r.) kertoi, että Suomessa vieraillut koheesiokysymyksestä vastaava komissaari Elisa Ferreira on saanut Itä-Suomi -viestin monesta suunnasta, ja kysellyt asiasta itsekin.
– Jos me saamme myytyä koko Euroopalle strategisesti tärkeänä kysymyksenä sen, että reuna-alueet pysyvät asuttuina, että itäraja ei muodostu tyhjäksi vyöhykkeeksi, niin silloin olemme päässeet jo pitkälle. Ainakin koheesiopolitiikasta vastaava komissaari on nyt tämän sisäistänyt, ja toivottavasti se näkyy myöskin ensi kaudella konkreettisena asiana koheesiopolitiikassa.
Keskustan outokumpulainen edustaja Hanna Räsänen lukeneensa kotiseutunsa lehdestä perussuomalaisen kansanedustajan kirjoituksen, jossa hehkutettiin, että ”nyt jysähti Itä-Suomelle iso uutinen, mahtava uutinen”.
– Se uutinen oli se, että tehdään uusi ohjelma. Voin kyllä sanoa, että ovat kyllä perussuomalaisilla jytkyt ja jysäykset vähän laimentuneet viime aikoina, kun ohjelma on nyt sitten uutinen.
Räsänen sanoi, että itäisessä Suomessa on tehty hyllytolkulla erilaisia ohjelmia. Hän kysyi, mitä hallitus aikoo tehdä Fingridin sähkönsiirtokapasiteetin vahvistamiseksi, jotta aurinkoenergiahankkeet tulppaava pullonkaula saataisiin pois.
Orpo vastasi, että Itä-Suomen verkkojen tilanne on hyvin tiedossa ja siihen pitäisi pystyä löytämään ratkaisu.
– Eli kyllä tämä asia on hallituksenkin pöydällä, mutta ennen kaikkea se on tietenkin Fingridin asia. Mutta se on strategisesti erittäin tärkeä itäisen Suomen kehittymisen kannalta, ja tämä on siis tiedossa.
Pääministeri ehdotti myös, että kaikki Itä-Suomessa tehdyt paperit kerättäisiin yhteen ja haettaisiin parhaita keinoja.
– Eikö olisi hienoa, että keksittäisiin vaikka jotain uutta Itä-Suomen kehittämiseksi? Sen lisäksi olemme ottaneet perusperiaatteeksi, että tehdään niin sanottu Itä-Suomi-vaikutusarviointi aina päätösten yhteydessä, että ei ainakaan haitata kehittymistä.
SDP:n Paula Werning patisteli hallitusta laittamaan pikaisesti prosessiin selvitysmies Arto Rädyn vuoden takaisen raportin ehdotukset tuulivoimarakentamisen edistämiseksi itäisessä Suomessa.
Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) selvitti, että asiaa pohtii nyt tuulivoimaesteiden työryhmä. Hänen mukaansa aluevalvontaongelma on todellisuutta Itä-Suomessa.
– Venäjän uhka ei ole siis leikkiä, tämä kannattaa kuunnella ihan tarkasti. Sen takia tutkaongelmaan pitää löytää kunnolliset ratkaisut, ja se saattaa maksaa, mutta näitä ratkaisuja nyt etsitään.
Häkkäsen mukaan myös Nato-kumppaneiden kanssa etsitään sellaisia tutkarakenteita, joilla voitaisiin löytää Itä-Suomen elinvoiman kannalta hyviä ratkaisuja.
SDP:n Anna-Kristiina Mikkonen kyseli sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolta (ps.) miten itäisessä Suomessa aiotaan järjestää sairaalaverkko ja sairaalapalvelut.
– Jos työryhmän ehdotukset toteutuisivat, muutos veisi tuntuvasti palveluita itäisen Suomen sairaaloista Mikkelistä, Savonlinnasta, Lappeenrannasta, Kouvolasta ja Kotkasta.
Juuso pahoitteli sitä, että sairaalaverkkotyöryhmän raportti on aiheuttanut hyvin paljon huolta.
– Poliittiset linjaukset tullaan tekemään tämän kevään aikana, ja tarvittavat hallituksen esitykset tullaan tuomaan eduskunnalle ennen kesätaukoa. Tämä on suunnitelma tällä hetkellä.