Öljyntuottajamaiden odotetaan lyövän tuotannon kasvattamiselle jarrua omikronin takia

Energian kallistumisesta huolestunut Yhdysvallat on perännyt lisää öljyä markkinoille.
Ulkomaat

Suuret öljyntuottajamaat olivat torstaina koolla pohtimassa tuotantomääriä ensi vuoden puolella. Koronaviruksen omikronmuunnos heiluttelee öljymarkkinoita, ja matkustusrajoitukset saattavat painaa kysyntää ja hintoja.

Opecin ja järjestön ulkopuolisten tuottajamaiden odotettiin pysäyttävän suunnitelmat jatkaa päivittäisen tuotannon kasvattamista 400  000 tynnyrillä, kuten ne ovat tehneet joka kuukausi toukokuusta lähtien.

Suuret öljyn kuluttajat, etunenässä Yhdysvallat ovat peränneet tuotannon tuntuvaa lisäämistä, jotta hintojen nousua saataisiin hillittyä.

–  Omikronin ilmaantuminen kasvattaa todennäköisyyttä, että Opec+ painaa tuotannon kasvattamisen kohdalla pause-näppäintä, sanoi RBC Capita l Marketsin toimitusjohtaja Helima Croft.

Yhdysvallat, Kiina, Intia ja Japani ovat kaikki ottaneet käyttöön öljyvarastonsa painaakseen raakaöljyn hintaa alaspäin. Omikronin ilmaantuminen sai kuitenkin mittavammat seuraukset ja painoi öljyn hintaa jopa 15 prosentin laskuun.

Öljyntuottajamaat vähensivät tuotantoa tuntuvasti viime vuonna, kun koronapandemia syöksi kysynnän rajuun laskuun. Öljymarkkinoita saattaa heilauttaa myös Iran, jos neuvottelut sen ydinsopimuksesta tuottavat tulosta ja Iran pääsee jatkamaan öljynsä myyntiä.