Ohhoh, mikä loikka! Ekonomistit ällistyivät – ”Näin positiivista työllisyyskehitystä ei varmaan kukaan osannut ennustaa”

Enää pari pro­sent­tiyk­sik­köä, niin 75 pro­sent­tia on saa­vu­tet­tu, EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen intoilee
Talous

Työl­li­syy­sas­te nousi jo 72,5 pro­sent­tiin eli yli hal­li­tuk­sen ta­voit­teen. Tilastokeskuksen julkaisema tieto joulukuun työllisyysasteesta sai poliitikot ja talousasiantuntijat riemuitsemaan Twitterissä.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen toteaa, että näin positiivista työllisyyskehitystä ei varmaan kukaan ekonomisti osannut ennustaa.

– Pari vuotta sitten 72 prosentin työllisyystavoitteen saavuttamista ei pidetty todennäköisenä. En pitänyt sitä realistisena minäkään. Tässä asiassa olin mielelläni väärässä, Kärkkäinen toteaa.

– Ohhoh! Melkoinen työllisyysloikka saatiin vielä vuoden 2018 loppuun, Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala kirjoittaa.

Epäilijöitä oli toki myös oppositiossa. Kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteeri Tuomas Tikkanen jakoi Twitterissä SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen puheenvuoron eduskunnasta keväältä 2017.

Tuolloin Rinne totesi, että hallitus tavoittelee työllisyyden vahvistamista 110 000 ihmisellä tämän hallituskauden aikana, mutta ”tavoitteeseen ei tulla pääsemään edes puoliväliin”.

– Myös 72 prosentin työllisyystavoitteesta ollaan jäämässä kauas, Rinteen pieleen mennyt ennustus kuului.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen pystyy jo näkemään 75 prosentin työllisyyden, minkä tavoittelusta ensi vaalikaudella on ollut laaja yksimielisyys.

– Vielä kun oikein positiivisesti aamun työllisyyslukuja tulkitsee ilman desimaalia niin työllisyysaste on nyt 73 prosenttia. Enää pari prosenttiyksikköä niin 75 prosenttia on saavutettu!

Pakarinen myös toteaa, että erityisesti 25–34 -vuotiaiden miesten työllisyysaste nousee nyt kohisten.

– Joulukuu oli korkein lukema sitten vuoden 2008. Tätä kannattaa nyt suurella mielenkiinnolla seurata ennen kaikkea siitä syystä, kuinka se reagoi alhaiseen syntyvyyteen.

Pääministeri Juha Sipilä‏ (kesk.) kiteyttää tviittiinsä 72,5 prosentin työllisyysasteen konkreettisen vaikutuksen.

– Aamuisin töihin herää 140 000 suomalaista enemmän kuin hallituksen aloittaessa.

Keskustan jyväskyläläinen kansanedustaja Aila Paloniemi huomauttaa, että yli sadantuhannen ihmisen työllistyminen on eriarvoisuuden ja köyhyyden torjumista parhaimmillaan.

Kuusamolainen kansanedustaja Ulla Parviainen (kesk.) iloitsee, että hallituksen työllisyystavoitetta ei saavutettu rimaa hipoen, vaan se ylitettiin kirkkaasti.

– Tämä on kova juttu. Olemme siis tehneet oikeita asioita, keskustaedustaja Mikko Savola Ähtäristä summaa.

– On tavoite. On unelma. On tehty töitä ja päätöksiä, keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Juha Rehula Hollolasta toteaa.

Keskustan entinen puoluesihteeri Jouni Ovaska kysyy, kuka enää haluaa vasemmistohallituksen jatkamaan tästä huhtikuun jälkeen?

– Tämän hallituksen toimien vaikutukset ovat selvästi plussalla.

Helsingin keskustapiiriä luotsaava Antti Siika-aho kirjoittaa, että lapsena oli hirveää nähdä aikuisia ihmisiä itkemässä. He itkivät sitä, kun meni työpaikat ja talot alta, Siika-aho muistelee.

– Tänä päivänä yhä useampi itkee ilosta, kun on työtä ja toimeentuloa. Ja näin on hyvä.