Nokian luisu jatkui pörssissä, Wärtsilä sukelsi syvälle

Vilkkaan tulosviikon valopilkkuna uuteen ennätykseen noussut Kone
Talous

Nokia jatkoi perjantaina alamäkeään pörssissä. Heikennetyt näkymät tälle ja ensi vuodelle painoivat kurssin uuteen 4,5 prosentin alamäkeen ja 3,45 euroon.

Yhtä matalia noteerauksia on nähty viimeksi kesällä 2013, ennen kuin surkeasti menestyneiden Windows-puhelinten rampauttama Nokia sai kaupattua puhelinliiketoimintansa Microsoftille.

Syynä kurssipudotukseen oli Nokian torstaina julkistama osavuosikatsaus, jossa yhtiö heikensi näkymiään liiketoimintansa kannattavuudesta ja kertoi keskeyttävänsä osingonmaksun.

Nokian kurssiromahdus on iskenyt myös valtion pörssiomistuksia hallinnoivan Solidiumin sijoitussalkkuun, sillä Solidium omistaa Nokiasta 3,6 prosenttia.

Solidium osti viime vuonna 3,3 prosentin osuuden Nokiasta yli 840 miljoonalla eurolla. Sijoituksellaan Solidium eli käytännössä Suomen valtio nousi Nokian suurimpien omistajien joukkoon. Nyt koko potin arvosta on jäljellä 710 miljoonaa.

Nokian päätös osingonmaksun keskeyttämisestä kahdeksi kvartaaliksi vei Solidiumin osinkotuloista 20,6 miljoonaa euroa.

Vilkkaan tulosviikon toinen surkea tapaus oli Wärtsilä, joka perjantain julkistuksen jälkeen päätyi lähes 13 prosentin laskuun.

Kone sitä vastoin jatkoi ennätysten tekemistä ja ylsi kahden prosentin nousuun. Päätöskurssi oli 56,34 euroa. Vuoden alusta kurssi on noussut yli kolmanneksen.

Myös Neste on hyvän tulosjulkistuksen vetämänä jatkanut tällä viikolla nousuaan ja päätyi perjantaina reilun prosentin nousuun. Tämän vuoden aikana Nesteen osake on kallistunut 46 prosenttia.

Piensijoittajien suosiman Nordean tulos painui alaskirjausten myötä tappiolle ja yhtiö kertoi niukentuneesta osinkolinjasta, mutta kurssi päätyi silti pörssiviikon päätteeksi lähes kahden prosentin nousuun.

Helsingin pörssin yleisindeksi päätyi perjantaina pieneen nousuun ja pistelukuun 9555. Nokian syöksystä huolimatta indeksi on viikossa noussut hieman, koska viikko sitten päätösluku oli 9515.