Niinistö patisteli EU:ta vakaan elämänmenon turvaksi
Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen kansainvälisessä toimintaympäristössä ei ole vuoden aikana tapahtunut edistystä, vaan on menty jopa huonompaan suuntaan.
Helsingissä suurlähettiläspäivillä puhunut Niinistö viittasi Syyrian sisällissodan ja Ukrainan konfliktin jatkumiseen. Euroopan unioni on presidentin mielestä monin tavoin itse tehdyssä solmussa.
Niinistön mukaan tuore tilanteen kiristyminen Krimillä osoittaa, että käänne huonompaan voi tapahtua yllättäen.
Nopeista käänteistä ja merkittävästä geopoliittisesta muutoksesta on esimerkki myös Venäjän ja Turkin lähentyminen uudelleen kumppaneiksi kriisin jälkeen.
– Se ei välttämättä tarkoita vakaata liittolaisuutta, mutta taktinenkin lähentyminen tuo läntisille toimijoille mukanaan uusia haasteita, Niinistö sanoi.
Huoli Turkin viimeaikaisesta kehityksestä on Niinistön mukaan oikeutettu. Hänen mukaansa ei ole etumme mukaista, jos Turkki kääntyy tyystin pois demokratian ja EU-kumppanuuden tieltä.
Niinistö muistutti, ettei kansallinen turvallisuus rakennu vain aseiden varaan vaan tärkeää on myös kansalaisten arjen turvallisuus ja yhteiskunnallinen eheys. Presidentin mukaan lukuisat kansainväliset vertailut osoittavat Suomen olevan poikkeuksellisen turvallinen, rauhallinen ja kehittynyt maa.
– Me olemme itse tottuneet vähättelemään, että eihän meillä nyt jokin asia erityisen hyvin voi olla. Jostakin nämä listaukset kuitenkin kertovat, Niinistö sanoi.
Niinistö arvioi Suomen kyenneen jakamaan taloudellista menestystä kohtuullisen oikeudenmukaisesti ja pitämään koko kansakunnan mukana.
– Tästä seuraava yhteiskunnallinen eheys on Suomen ja sen kansan oma suuri saavutus, joka on hybridi- ja infovaikuttamisen varalle olennainen ja arvokas vahvuus, presidentti arvioi.
Vahvuudestaan huolimatta kansallinen eheys on Niinistön mukaan kuitenkin paineen alla. Erityistä huomiota on kiinnitettävä nuoriin, joista osalla on vaikeuksia siirtyä koulutukseen ja koulutuksesta työelämään
EU:n tilanteen Niinistö arvioi olevan monella tavoin solmussa ja tulevaisuuden jälleen valinkauhassa. Jo voitetuksi luultu pankkikriisi on tekemässä paluuta Britannian brexit-kansanäänestyksen jälkeen.
Niinistö kuitenkin arvioi, että sekä EU:n yhdentymisen syvenemistä että unionin hajoamista toivovat joutuvat pettymään. Hän toivoi, että EU palaisi juurilleen turvaamaan kansalaisten vakaan elämänmenon.
Suomen edun mukaista on Niinistön mukaan kasvattaa unionin yhteistä toimintaa ja roolia turvallisuuden saralla.