Neuvonantaja: Ukrainan pitää hyökätä Krimille

Ukrainan sota

Ukraina voi ottaa takaisin Venäjälle menettämänsä maa-alueet Itä-Ukrainassa ja Krimin niemimaalla, Slovakian entinen valtiovarainministeri Ivan Mikloš uskoo. Miklošin mielestä olisi vaarallista, jos Ukrainan sota päättyisi jonkinlaiseen kompromissiin.

Slovakialaiselle Denník N -lehdelle sotaa kommentoinut Mikloš sanoo, että ainut hyväksyttävä lopputulos Venäjän hyökkäykselle on Ukrainan voitto.

Euractivin mukaan Mikloš on toiminut neuvonantajana Ukrainan ex-presidentti Petro Poroshenkolle.

Tällä hetkellä Mikloš avustaa Moldovan pääministeri Natalia Gavrilitaa sekä istuu Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin nimittämässä Ukrainan jälleenrakentamiseen keskittyvässä neuvostossa.

Neuvosto aloittaa työnsä ensi viikolla.

Ulkomaisten asiantuntijoiden ryhmään kuuluvat myös muun muassa entinen Yhdysvaltain suurlähettiläs Michael McFaul sekä yhdysvaltalainen filosofi, poliittisen taloustieteen tutkija ja kirjailija Francis Fukuyama.

Mikloš uskoo, että Ukraina voi lyödä Venäjän hyökkäysjoukot, jos länsimaat jatkavat maan sotilaallista ja taloudellista tukemista.

– Rajat on palautettava sinne, missä ne sijaitsivat ennen vuotta 2014, pitkän linjan vaikuttaja sanoo.

Venäjä irrotti Krimin niemimaan Ukrainasta ja liitti sen itseensä vuonna 2014.

Lisäksi Venäjä ryhtyi tukemaan Itä-Ukrainassa separatistijoukkoja. Vladimir Putin on tunnustanut Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat itsenäisiksi.

Miklošin mukaa ei riitäkään, että Venäjän joukot vetäytyisivät niiden rajojen taakse, jotka olivat voimassa ennen 24. helmikuuta alkanutta hyökkäyssotaa.

Mikloš katsoo, että nuo rajat olisivat edelleen loputon ”jännitteiden ja epävarmuuden lähde”.

Ex-ministeri ei näe muuta vaihtoehtoa, kuin lyödä Venäjän armeija.

– Ulkomaiset investoijat tulevat Ukrainaan vain, jos ne ovat vakuuttuneita rauhan säilyvyydestä.

Mikloš myöntää, että Krimin ja Itä-Ukrainan alueiden valtaaminen takaisin on vaikeaa.

– Heidän (ukrainalaisten) pitäisi hyökätä ja hyökkääminen on aina vaikeampaa kuin puolustaminen. Tällä hetkellä on välttämätöntä, ettei länsi vähennä avunantoaan.