Myrskyennuste voi paljastaa tulevat sähkökatkot – Teknologian avulla sähköyhtiöt pääsevät korjaamaan katkoja nopeammin

Myrskyt

Aalto-yliopisto ja Ilmatieteen laitos ovat yhdessä sähköyhtiöiden kanssa kehittäneet tavan ennustaa ukkosmyrskyjen aiheuttamia sähkökatkoja.

Laitosten yhteisessä projektissa opetettiin tietokoneet luokittelemaan myrskyjä ja tekemään niiden perusteella riskiarvio sähkökatkoista. Toisin sanoen sääennusteen avulla tiedetään, milloin ja missä sähköt todennäköisesti katkeavat.

– Ei sataprosenttisesti, mutta myrskytuhojen riski pystytään hyvin tunnistamaan monista myrskyistä, kertoo Ilmatieteen laitoksen ohjelmistoarkkitehti Roope Tervo STT:lle.

Tervo kertoo, että sähkökatkojen ennustamista varten tarvitaan sääennuste myrskystä ja sähköyhtiön tiedot aiemmista myrskyjen aiheuttamista sähkökatkoista.

– Myrskylle annetaan erilaisia ominaisuuksia, kuten koko, ikä sekä sateen ja tuulen voimakkuus. Sen jälkeen sähkökatkohistorian avulla analysoidaan, millaisia vahinkoja tietynlainen myrsky yleensä aiheuttaa, Tervo selventää.

Hänen mukaansa riskit voidaan ennustaa muutamien kilometrien tarkkuudella, sillä ukkoskuurot ovat usein hyvin paikallisia ja niitä pystytään seuraamaan tarkasti.

Riskiarvio auttaa sähköyhtiöitä varautumaan myrskyjen aiheuttamiin häiriöihin. Näin sähköyhtiöt voivat keskittää henkilöstöä ja huoltotöitä niin, että sähkökatko olisi ohi mahdollisimman pian alkamisensa jälkeen.

Tällä hetkellä teknologia tunnistaa kesämyrskyt, jotka ovat yleensä ukkoskuuroja.

Koneoppimista halutaan seuraavaksi kokeilla myös talvimyrskyjen aiheuttamien vahinkojen ennustamiseen. Tervon mukaan talvimyrskyt ovat usein helposti ennustettavissa, mutta niitä on melko harvoin.

Tekoäly puolestaan tarvitsee paljon havaintohistoriaa saadakseen käsityksen myrskyn luonteesta ja sähkökatkojen mahdollisuudesta.

Tervon mukaan sähkökatkojen ennustaminen koneoppimisen avulla olisi mahdollista kaikkialla Suomessa ja ainakin pohjoisella pallonpuoliskolla.

Tällä hetkellä menetelmää käyttävät hankkeessa mukana olleet Järvi-Suomen Energia, Loiste Sähköverkko ja Imatran Seudun Sähkönsiirto, joilla on sähköverkkoja Keski-Suomen myrskyherkillä alueilla.