MTK:n Marttila S-ryhmän hintojen laskusta: "Meillä hoetaan kuka myy halvimmalla, muualla mennään laatukärjellä"
Pistää vihaksi ja suututtaa, että suomalaista ruokaa markkinoidaan aina hinnalla, sanoo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) puheenjohtaja Juha Marttila.
S-ryhmä tiedotti sunnuntaina laskevansa jälleen hintoja. Etenkin kotimaisten kasvisten hinnat laskevat.
Marttila toivoo, että suomalaista ruokaa markkinoitaisiin hinnan sijasta ensisijaisesti laadulla, esimerkiksi ruoan turvallisuudella.
SOK:n vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu ei purematta niele Marttilan kritiikkiä.
– Hintojen lasku ei ole missään nimessä laadusta pois. Menestyvän yrityksen täytyy pystyä kahteen ihmeelliseen asiaan yhtä aikaa – parempaan laatuun ja halvempiin hintoihin, Alarotu sanoo.
Alarotu kertoo, että S-ryhmä on hintojen alentamisen lisäksi aloittamassa ohjelmaa, jolla tähdätään nimenomaan tuotteiden laadun parantamiseen.
Hänen mukaansa hintojen lasku ja tuotteiden laatu kulkevat myös käsi kädessä.
Laatu paranee esimerkiksi siten, että kasvisten hintojen alennuksen seurauksena kasvikset kiertävät myymälöissä nopeammin.
– Silloin ne ovat parempikuntoisia ja niiden hävikki laskee, hän sanoo.
Kasvisten hintojen alentamisen taustalla on Alarodun mukaan myös se, että suomalaiset syövät liian vähän kasviksia.
– Myös meidän omissa tutkimuksissa monet ovat sanoneet, että jos kasviksia saisi halvemmalla, niitä syötäisiin enemmän, Alarotu sanoo.
Kasvisten hinnat laskevat muutamasta prosentista 40 prosenttiin. Esimerkiksi suomalaisen kurkun hinta laskee Prismoissa 40 prosenttia.
Jos kasviksia saisi halvemmalla, niitä syötäisiin enemmän.
Ilkka Alarotu
Marttilan mielestä hintojen laskeminen on hyvä juttu, jos se tehdään kaupan kuluja karsimalla, eikä sitä oteta maanviljelijöiden tienesteistä.
– Jos S-ryhmä kykenee leikkaamaan omia kustannuksiaan ja parantamaan tehokuuttaan, ei siinä mitään. Jos rahat otetaan isoissa vaikeuksissa olevalta maataloudelta, se on tuomittavaa, Marttila sanoo.
SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä painottaa, että hintojen alennus ei tapahdu kajoamalla maanviljelijöiden kukkaroon, vaan se toteutetaan S-ryhmän omilla toimilla.
Alarotu kuvailee hintojen alentamista ”isoksi ponnistukseksi” S-ryhmälle. Hänen mukaansa kustannussäästöjä on tehty monelta alueelta ja katsottu tarkasti, millaisia investointeja tehdään.
Marttila kuitenkin ihmettelee hintojen alentamista myös siksi, että Suomessa ruoka on halvempaa kuin muissa Pohjoismaissa. Hänen mukaansa Suomi tulee muita Pohjoismaita jäljessä.
– Meillä vielä hoetaan, että kuka myy halvimmalla, kun muualla (Pohjoismaissa) mennään laatukärjellä ihan täysillä, Marttila sanoo.