MT: Vanhanen vastaa vihreille – "koetinkivi puheille reilusta siirtymästä"

Turve

Keskusta haluaa hallituksen ottavan turvetyöryhmän esitykset vakavasti ja käsittelevän ne kunnolla, valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoo.

Vanhanen vakuuttaa Maaseudun Tulevaisuuden mukaan, että hallituksen tavoitteena ei ole lopettaa turpeen käyttöä Suomessa.

– Myös kasvu- ja kuiviketurpeen tuotanto täytyy turvata, sillä kunnollisia korvaajia näille ei ole kasvualustoina ja eläinten kuivikkeina, Vanhanen sanoo.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo linjasi MT:ssa aiemmin, että puolue ei kannata elinkeinoministeriön turvetyöryhmän esitystä, jonka mukaan pienten turvetta käyttävien lämpölaitosten verollisuus alkaisi vasta 10 000 megawattitunnista vuodessa nykyisen 5000:n sijaan.

Vanhanen haluaa, että asia käsitellään hallituksessa asian vaatimalla vakavuudella, eikä lämpene vihreiden täystyrmäykselle.

– Energiakäytön hallitsematon alasajo ei ole kenenkään etu. Huoltovarmuuden merkitys on pandemian aikana korostunut, ja turpeella on merkittävä rooli siinä.

– Monet kunnalliset lämpölaitokset ovat vaikeuksissa nopean murroksen vuoksi. Meillä on runsaasti kattiloita, jotka tarvitsevat turvetta seospolttoaineena, hän myös muistuttaa.

Se, että turvetuottajia nyt autetaan murroksen keskellä, on Vanhasen mukaan koetinkivi puheille reilusta siirtymästä, MT kirjoittaa.

– Ilmastotoimet täytyy tehdä tavalla, jonka suomalaiset kaikkialla maassa kokevat oikeudenmukaisiksi.

Kommentit (4)

 • Lukija4

  Vihreiden esitykset ovat ”lahkolaisuutta”, eivät edistä edes ilmaston muutosta – aiheuttavat tarpeetonta vastarintaa reaalimaailmassa. Kyllä ilmaston muutoksessa oleellinen osa on siirtymäajat, jotta yrittäjille ja työntekijöille yms. ei aiheuteta kohtuutonta kärsimystä. Luotava ensin turvallinen tulevaisuuden toimeentulo ja sitä kautta myös ilmastomuutos hoituu ja tyhjät kiistelyt vähenevät.

  • Lukija63

   LUKIJA4 on ihan oikeassa. Eiköhän mennä vain hallituksen kirjauksen mukaisesti tässä asiassa eikä kiirehditä asioita liikaa.

 • Lukija69

  Turve on uusiutuva luonnonvara, merkittävä työllistäjä ja huoltovarmuudenkin kannalta tärkeä. Keskustan ei täten pidä suostua minkäänlaiseen alasajoon jonkun cityvihreän ideologian vuoksi. MOT.

 • Mustikka

  Vihreille ei kannata antaa periksi. Se oli jo iso virhe antaa sisäministerin paikka Vihreille. Ja yleensäkään osallistua Vihreiden ja vasemistoliiton kanssa samaan hallitukseen. Tuolla kokoonpanolla nykyisillä Vasemmisto liiton ja Vihreiden johtajilla on iso vitsi puhua punamultapohjasta.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen