Monta kokkia, sen näköinen soppa – keskusta onnistui hallitusneuvotteluissa, arvioi politiikan tutkija Markku Jokisipilä

Vaikka keskusta sai tahtonsa neuvotteluissa läpi, hallitusohjelmassa näkyy kaikkien viiden puolueen kädenjälki, Jokisipilä sanoo. 
Hallitusohjelma

Keskusta on onnistunut neuvottelupöydissä erinomaisesti.

Näin arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä.

Jokisipilä näkee, että verrattuna edelliseen hallituskauteen Antti Rinteen hallituksen hallitusohjelma tekee ison siirtymän vasemmalle.

Ohjelmassa näkyy paljon kompromisseja, mutta myös selkeitä linjavetoja. Viidestä puolueesta jokaiselle on tarjolla jotakin.

– Tällä kertaa näkyy, että kokkeja on ollut soppaa hämmentämässä enemmän.

Jokisipilä sanoo, että hallitusohjelman osien summa on sosialidemokraattien näköinen.

Hyvinvointipalvelujen tulevaisuuden varmistaminen ja hyvinvointivaltion kehittäminen on hallitusohjelman keskeinen yhdistävä tekijä.

Jokisipilä arvioi, että vihreiden ja vasemmistoliiton kädenjälki näkyy esimerkiksi kunnianhimoisissa ympäristö- ja ilmastolinjauksissa. RKP:lle hallitusohjelmassa tarjotaan Vaasan sairaalan laajaa päivystystä, ruotsin kielen pakollisuutta ylioppilaskirjoituksissa sekä pohjoismaisen yhteistyön korostamista.

– Mutta kyllä keskusta vie voiton siinä, kun katsotaan, kuinka paljon puolueet ovat joutuneet tinkimään.

Jokisipilä uskoo, että hallituksen suurin epävarmuustekijä liittyy tällä hetkellä nimenomaan talouskehitykseen.

Keskustan kynnyskysymyksistä ei juuri taivuttu. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen iloitsikin hallitusohjelman julkistuksen jälkeen, että lähes kaikki keskustan kynnyskysymyksistä toteutuivat hallitusohjelmassa.

Jokisipilä näkee, että erityisesti talouskuri, koko Suomen ja maaseudun asia sekä laaja palveluverkko päätyivät hallitusohjelmaan juuri keskustan käden kautta. Neuvottelijoiden saamat tiukat raamit eivät joustaneet.

– Oli äärimmäisen onnistunut neuvottelutaktinen veto, että keskusta kääntyi puolue-eliitin puoleen ja sai sieltä tiukan ja tarkkaan rajatun neuvottelumandaatin. Neuvottelukumppanit ymmärsivät, että keskustan kynnys lähteä pois neuvotteluista on aika matalalla, Jokisipilä summaa.

Yksi keskustan kynnyskysymyksistä oli työllisyysasteen nosto 75 prosenttiin ja talouden tasapainottaminen 2023 mennessä.

Jokisipilä uskoo, että hallituksen suurin epävarmuustekijä liittyy tällä hetkellä nimenomaan talouskehitykseen.

Viimeaikaisen työllisyys- ja talouskehityksen huomioon ottaen Jokisipilä pitää hallitusohjelman talouskirjauksia kunnianhimoisena. Ja jos talous ei etene toivotusti tai sovitusti, joudutaan hallitusohjelmaa katselemaan uudessa valossa.

– Siten joudutaan menemään siihen arviointiin, että mitä hallitusohjelmalupauksista pystytään toteuttamaan ja mistä on pakko luopua.