Mökkiläisten vuosittaisissa maksuissa on isoja kuntakohtaisia eroja – sähkö selvästi suurin menoerä
Mökkiläisten vuosittaisissa kunnallisissa maksuissa on suuria eroja eri paikkakuntien välillä, Suomen Omakotiliitto kertoo tiedotteessaan. Liiton mukaan ero kalleimman ja halvimman mökkipaikkakunnan välillä on lähes 700 euroa vuodessa.
Vertailussa kalleimmilla paikkakunnilla eli Kuopiossa, Savonlinnassa ja Mikkelissä menee kunnallisiin maksuihin noin 1200 euroa vuodessa, tiedotteessa sanotaan. Vertailun halvimmalla paikkakunnalla eli Oulussa summa on alle 600 euroa.
Tarkastelussa huomioitiin mökkiläiselle vuodessa koituvat kiinteistövero-, sähkö-, ja jätemaksut. Vesimaksut jätettiin vertailun ulkopuolelle, koska valtaosassa Suomen mökkejä ei makseta Omakotiliiton mukaan vesimaksuja.
Kustannukset laskettiin 50 neliön kokoiselle ja 35 vuotta vanhalle neljän hengen kesämökille, joka sijaitsee omalla 4500 neliön tontilla.
Omakotiliiton vertailussa oli mukana 20 Suomen suurimpiin mökkikuntiin kuuluvaa kuntaa. Kunnissa on yhteensä 130 000 kesämökkiä eli yli neljännes Suomen kaikista kesämökeistä, tiedotteessa sanotaan.
Vertailussa käytetyt hinnat edustavat kevään 2022 tilannetta. Vertailu tehtiin nyt neljättä kertaa, ja sen toteutti KTI Kiinteistötieto.
Vertailussa kalleimpien kuntien joukkoon kuuluvat Kuopion, Savonlinnan ja Mikkelin lisäksi Kangasala, Mäntyharju, Parainen ja Asikkala.
Oulun jälkeen edullisimpia kuntia mökkiasujalle ovat vertailun mukaan puolestaan Pori, Kouvola, Rovaniemi ja Raasepori.
Keskimäärin mökkiasujalle koituu kunnallisia maksuja noin 900 euron edestä vuodessa, Omakotiliiton tiedotteessa sanotaan. Maksut ovat nousseet viime vuodesta noin kymmenyksellä, josta valtaosa johtuu sähkön hinnan noususta.
Sähkö on vertailun perusteella mökkien kuntakohtaisista maksuista selvästi suurin menoerä. Sähkön osuus kuluista on keskimäärin noin 60 prosenttia. Kiinteistöveron osuus on hieman alle 40 prosenttia ja jätehuollon 4 prosenttia.
Jätemaksuihin ei laskettu mukaan aluekeräysmaksuja, vaan ne koostuvat ainoastaan astiakohtaisista tyhjennysmaksuista ja perusmaksuista. Omakotiliiton mukaan tämä johtuu siitä, että kaikissa kunnissa ei ole käytössä jätteiden aluekeräyspisteitä. Näissä kunnissa myös mökkien pitää kuulua kiinteistökohtaiseen jätteenkuljetukseen.