"Mökkiläiset polttavat nyt puuta urakalla" – Suomen Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja kannattaa sähkön arvolisäveron laskua
Sähkön hinnan nousun vaikutukset läpäisevät koko yhteiskunnan, mutta mökkeilijöitä edustavan Suomen Vapaa-ajan asukkaiden Liiton (VAAL ry) puheenjohtaja Tapio Tervo pitää tilannetta vaikeimpana sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvien osalta.
– Etenkin yksin asuvat eläkeläiset ovat kestämättömässä tilanteessa, jos mitään tukitoimia ei tehdä. Kannatamme sähkön arvolisäveron tilapäistä alennusta, koska se olisi nopein ja helpoin vastata kustannusten nousuun, Tervo kommentoi.
Puheenjohtaja myöntää, että pienituloisimmat tarvitsevat elinkustannusten nousuun apua eniten. Kelan tukien, kuten asumis- ja toimeentulotukeen, tehtävät korjaukset voivat siksi olla myös tarpeen, mutta niitä omakotiasujat harvemmin saavat tai tarvitsevat.
Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan yli puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Omakotiliiton kesäkuussa 2022 julkaiseman selvityksen mukaan keskimääräisen 50 neliön mökin vuosikustannukset olivat noin 900 euroa, josta sähkön osuus oli 59 prosenttia.
Kuntakohtaisissa maksuissa on kuitenkin suuria eroja, sillä kalleimman ja halvimman mökkikunnan välillä eroa on lähes 700 euroa vuodessa.
Tapio Tervon mukaan valtaosa Suomen vapaa-ajan asunnoista on yhä vain kesäkäyttöön tarkoitettuja mökkejä, joissa on vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja ja jotka tyhjätään talven ajaksi kodinkoneista, vuodevaatteista ja muusta irtaimesta.
– Vain noin 20-25 prosenttia mökeistä on sellaisia, joissa putket on kaivettu routarajan alle ja joissa voi asua talvikaudellakin. Mutta kyllä mökkiläisten keskuudessa on nyt vain yksi puheenaihe: äsken se oli polttoaineen hinta, nyt sähkön. Puuta hankitaan ja poltetaan nyt urakalla, sekä asunnon että saunan lämmitykseen, Tervo sanoo.
Puheenjohtajan mukaan iso osa etenkin haja-asutusseutujen mökkiläisistä on jo pitkään turvautunut vaihtoehtoisiin lämmitysmenetelmiin myös siksi, ettei huoltovarmuus ole riittävän korkealla tasolla.
– Kun tulee ukonilma tai puita kaatava myrsky, sähköt voivat olla syrjäseuduilla poikki päiväkausia tai jopa viikon. Siksi osa on hankkinut aggregaatin tai muun varajärjestelmän, joita esimerkiksi maatilat käyttävät.
Eniten sähköä menee kesäasuttavilla mökeilläkin muuhun kuin lämmitykseen.
– Montakohan ladattavaa laitetta meilläkin oli viimeksi mökillä mukana? Kun sähköt katkeavat, kaikki nämä lakkaavat toimimasta, samoin esimerkiksi hälytysjärjelmät. Mutta ei mökeillä palella tarvitse, siitä pitää puunpoltto huolen, Tervo sanoo.