Ministeri Lintilä: Suomalaisyrityksillä valmiudet suojainten valmistukseen – ison mittakaavan tuotanto käynnistymässä toukokuussa

Koronakriisi

Kotimainen hengityssuojainten ison mittakaavan valmistus käynnistyy toukokuussa, mikäli suunnitelmat etenevät odotusten mukaisesti.

Asiasta kertoo työ- ja elinkeinoministeriö tiedotteessaan.

– Suomessa on valmiudet aloittaa suuren mittaluokan suojamateriaalien valmistus terveydenhuollon tarpeisiin. Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt toimet, joilla tuotannon käynnistäminen voidaan mahdollistaa, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Lintilän mukaan ongelmana laajan kotimaisen tuotannon aloittamisessa on ollut, että Suomessa ei ole ollut vaadittavia koneita ja raaka-aineita.

– Nyt olemme tilanteessa, jossa ainakin kaksi kotimaista yritystä on valmistelemassa suojaintuotannon käynnistämistä, ministeri jatkaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt yhdessä suomalaisen elinkeinoelämän, tutkimuslaitosten ja muiden viranomaisten kanssa kotimaisten suojamateriaalien valmistuksen edellytykset.

Selvityksessä on löydetty kymmeniä kotimaisia valmistajia, joilla on kiinnostusta ja edellytyksiä valmistaa joko hengityssuojaimia tai suojavaatteita.

Suojaimien ja niissä käytettävien materiaalien sekä valmistuksessa tarvittaviin laitteisiin kohdistuu maailmalla tällä hetkellä poikkeuksellisen kova kysyntä, joka saattaa myös vaikeuttaa kotimaisen valmistuksen liikkeelle lähtöä.

Normaalitilanteessa terveydenhuollon toimijat hankkivat tarvitsemansa suojaimet ja muut materiaalit vakiintuneita hankintakanavia pitkin. Huoltovarmuuskeskus tukee tätä toimintaa hankkimalla aktiivisesti suojaimia ulkomaisilta toimittajilta.

Nyt poikkeustilanteessa kotimaisen hankinnan käynnistäminen lisää osaltaan merkittävästi tarvittavien materiaalien saatavuutta. Terveydenhuollon tarpeisiin tarkoitetun kotimaisen tuotannon käynnistäminen vapauttaa suojainkapasiteettia muille kriittisille alueille, kuten teollisuuden käyttöön.

Suojavaatteiden valmistuksen osalta lähtötilanne on hengityssuojaimia parempi, sillä Suomessa toimii yrityksiä, jotka valmistavat muun muassa suojapukuja, -myssyjä ja -käsineitä. Monet yritykset ovat myös jo käynnistäneet visiirien valmistuksen.

Myös respiraattoreiden valmistus alkaa Lintilän mukaan toukokuussa, kertoo Ilta-Sanomat. Lintilä kuvaa respiraattoria kevyemmäksi versioksi teho-osastolla käytettävästä hengityskoneesta.

Respiraattorien valmistus on Lintilän mukaan verrattain vaativaa ja valmistukseen tarvitaan vielä lisenssit Ruotsista.