Miksi veroparatiiseja ei saada kuriin, europarlamentaarikko Hannu Takkula?

Suoraan kysyen

Veronkierto nousi jälleen keskusteluun, kun media sai paratiisin papereiden myötä käsiinsä suuren luokan tietovuodon veroparatiisien kanssa tekemisissä olevista yksityishenkilöistä ja yrityksistä.

Aineisto on peräisin kahdesta suuresta veroparatiisipalveluita myyvästä yhtiöstä eli Applebystä sekä Asiaciti Trustista.

Suomenmaa haastatteli keskustan europarlamentaarikkoa Hannu Takkulaa veronkierrosta.

Paljonko veroparatiiseista ja veronkierrosta on puhuttu Euroopan parlamentissa?

Melko paljon, vaikka verotus kuuluu kansallisen toimivallan piiriin. Keskustelu on lisääntynyt erityisesti edellisen tietovuoson eli Panama-papereiden jälkeen.

Nyt parlamenttiin on perustettu erillinen valiokunta, jonka tehtävänä on selvittää, miten veronkiertoon voitaisiin puuttua Euroopan unionin alueella.

Millaisia ratkaisuja itse olet ajanut verosuunnitteluun puuttumisessa?

Pitää muistaa, että verosuunnittelu ei ole laitonta. Siksi on tärkeää, että EU:n aluelle luodaan yhteiset eettiset säännöt, joilla voidaan vähentää unionin sisäistä verosuunnittelua.

Lisäksi on tärkeää, että avoimuutta ja tietojenvaihtoa lisätään. Suomessa verotuksen on tärkeää olla sellaista, että se kannustaa yrityksiä kasvamaan ja maksamaan veroja.

Miksi veroparatiiseja ei saada kuriin?

Globaalejen ja EU:n laajuisten sääntöjen luominen on vaikeaa, koska osa maista hyötyy verokikkailusta. Lisäksi mukana on varmasti myös tahdonpuutetta.

Veroparatiiseistä hyötyviä tahoja on soluttautunut myös poliittiseen eliittiin vastustamaan avoimuuden lisäämistä. Suomalaisessa politiikassa tämä ei kuitenkaan ole ongelma.