Miksi työterveys kelpaa koronarokotuksiin vasta nyt? – vasemmistovetoinen STM sai ämpärillisen niskaansa Keskuskauppakamarin paneelissa

Koronarokotukset

Vasemmistoministereiden hallitsema sosiaali- ja terveysministeriö sai Keskuskauppakamarin puheenjohtajapaneelissa syyt niskaansa yksityisen sektorin pitämisestä sivussa koronarokotuksista.

– Kysymys on sekä virkakunnasta että vasemmistoliiton ja SDP:n johtamasta ministeriöstä, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko totesi ja korosti, että keskustasta asia ei ole ollut kiinni.

Saarikko lisäsi, ettei hän ole saanut selvää siitä, kuka vastustuksen alullepanija on. Valtiovarainministerin mukaan kolmosrokotteisiin on saatava nyt vauhtia.

– Olen erittäin tyytyväinen, että hallituksessa on nyt yhteisymmärrys siitä, että työterveyshuolto otetaan tähän tiiviimmin mukaan.

Vihreiden sijaispuheenjohtaja Iiris Suomela piti niin ikään tärkeänä, että kaikki mahdolliset ammattilaiset saadaan mukaan työhön.

– Toki mekin on jo pidempään tätä tavoiteltu, ja hyvä että saadaan nyt sitten vauhtia koneeseen.

Kokoomuksen puheenjohtajalla Petteri Orpolla oli asiasta selvä näkemys.

– Ideologiaan tämä on tökännyt, Orpo näki.

– Se on nimenomaan vasemmisto hallituspuolueista, mutta yhdessä te ne päätökset siellä teette. Ja yhdessä te kannatte niistä vastuun, kokoomusjohtaja huomautti.

Orpo kiitteli järjen löytymistä asiassa.

–Mutta piti mennä kaksi vuotta, että järki ajoi ideologian yli. Eli nyt voidaan ottaa työterveys mukaan tähän, saadaan koko yhteiskunta torjumaan tätä meidän aikamme vakavinta ongelmaa. Tämä on aivan välttämätöntä, hän korosti.

Vasemmistopuolueet eivät päässeet puolustautumaan kritiikiltä, sillä heillä ei ollut tentissä edustusta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli EU-tehtävissä, eikä varapuheenjohtajia kelpuutettu sijaisiksi.

Saarikko sanoi, ettei vetäydy vastuusta kipeissä ja vaikeissa koronapäätöksissä, joissa ei ole aina onnistuttu.

– Enkä puolustaudu muuta kuin sanomalla, että viime keväänä oli tietysti siltä osin eri tilanne, että silloin ei ollut tarpeeksi rokotteita.

Saarikon mukaan nyt korostetusti kyse siitä, että tarvitaan rokottajia.

– Se ei poista sitä, että kannatin jo silloin työterveyshuollon mukaantuloa, enkä saanut näkemystäni läpi.

Valtiovarainministerin mukaan rokottajajoukon laajentamisessa kannattaa keskittyä ensin työterveyteen.

– Puolustusvoimista voidaan saada jonkin verran apua. Iloitsen siitä, että puhutaan eläkeläisten mukaan ottamisesta näihin työtehtäviin, kaikki nämä tarvitaan. Tilanne on erilainen kuin keväällä, silloinhan oli pulaa vielä rokotteista.

Saarikon mukaan rahasta asia ei jää kiinni, sillä suorat koronamenot kuten testaaminen, rokotteet ja tehohoito, ovat niin sanottuja kehyksen ulkopuolisia menoja.

Toimittaja Timo Haapalan juontamassa tentissä perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra joutui lujille perussuomalaisten kielteisestä suhtautumisesta koronapassiin.

Haapala epäili, että perussuomalaiset kosiskelevat passin vastustamisella rokotevastaisia. Purra arveli aihetta mieluisaksi toimittajille ja perussuomalaisten poliittisille vastustajille.

– Me puolustamme yksilönvapauksia. Meidän ja esimerkiksi tasavallan presidentin mielestä pakkorokottaminen ei sovi Suomen kaltaisiin maihin, Purra puolustautui.

Purran mukaan silloin kun koronapassia laajennetaan erilaisille sektoreille, siitä tulee käytännössä pakkorokottamista edellyttävä passi. Hän näki, että vakaasti syystä tai toisesta rokotuksesta kieltäytyvät ihmiset pitää jättää rauhaan.

– Ja tästä minä pidän edelleen kiinni, vaikka olen yksin tässä.

Purra huomautti, että sen jälkeen kun koronapassi lokakuussa otettiin käyttöön, tartuntatapaukset ovat lähteneet merkittävään nousuun.

–Se valitettavasti antaa turhan turvallisuuden tunteen.

Purran mukaan viruksen leviämisen ehkäisemisessä kannattaisi käyttää mieluummin pikatestejä, sillä koronapassi ei siinä auta.

– On aika selvää, että me tulemme kaikki saamaan tämän viruksen jonkin variantin ennemmin tai myöhemmin, joko rokotettuna tai ilman.

Saarikko muistutti Purraa siitä, mikä koronapassi- ja rokotemaailman vaihtoehto on.

– Se on Suomen sulkeminen. Ja aivan varmasti ilman näitä tällaisilla tautiluvuilla olisimme olleet jo kauan sitten Suomen sulkemisen tilassa, keskustajohtaja huomautti.