Miksi kaupoissa myydään raakoja hedelmiä? – Näin myymäläketjuista vastataan
Monelle on tuttua, että kaupasta hedelmiä ostaessa mukaan tarttuu myös yksilöitä, jotka eivät ole vielä aivan kypsiä.
No, kaipa ne keittiön pöydällä kypsyvät ajallaan. Kestävätkin pidempään, saatetaan ajatella.
Mutta eikö tuotteen pitäisi olla syöntivalmis heti kaupasta ulos astuttaessa?
Eivätkä ne kaikki tunnu kypsyvän siinä keittiön pöydälläkään, tai sitten pitää odottaa todella pitkä aika.
Suomenmaa kysyi asiaa suurimmilta kauppaketjuilta. SOK:n, Lidlin ja Keskon edustajien mukaan vaihtelua kypsyysasteessa voi olla eri syistä.
Miksi siis myynnissä on raa’alta vaikuttavia tai kypsymättömiä hedelmiä?
Suomen Lidlin hedelmä- ja vihannesosaston päällikkö Arttu Syrjänen toteaa, että lähtökohtana Lidleissä on kypsyys.
– Lähtökohtaisesti meillä on myynnissä vain syöntikypsiä hedelmiä ja vihanneksia. Kypsyydessä voi olla toisinaan pientä vaihtelua. Joku erä saattaa olla joskus hieman raaempi ja toinen taas kypsempi.
Myyntipäällikkö Katarina Vikman S-ryhmän marketkaupasta kertoo, että hedelmät poimitaan oikeassa kypsyysasteessa, ja osa niistä kypsyy loppuun kuljetuksen ja myynnin aikana tai viimeistään kuluttajan pöydällä huoneenlämmössä.
– Jotkut hedelmät poimitaan kypsinä, koska ne eivät sadonkorjuun jälkeen enää kypsy.

Vikman kertoo, että kypsien hedelmien rakenne on usein hiukan pehmeä, eivätkä ne siksi kestä kuljetusmatkaa Suomeen ja myymälään.
– Esimerkiksi kypsä (kotimainen) tomaatti ei kestä kuljetusmatkaa viiden kilon laatikoissa pehmenemättä liikaa. Tomaatti korjataan vaaleahkon punaisena ja se kypsyy huoneenlämmössä parissa päivässä syöntikypsäksi, tummanpunaiseksi.
Varastolla Sipoossa S-ryhmä kypsyttää myyntipäällikön mukaan banaaneja vihreästä keltaiseksi ja ”sysää” avokadojen kypsymisen uudelleen käyntiin kuljetusmatkan jälkeen.
Myymälään tulevien hedelmien ja vihannesten kypsyystilanne on siis paljolti käytännön sanelema.
K-ryhmän osto- ja myyntipäällikkö Nanette Karttunen toteaa, että siihen laitetaanko hedelmä myyntiin täysin syöntikypsänä vai hieman raaempana vaikuttaa se, onko hedelmä lajiltaan poiminnan jälkeen kypsyvä vai ei-kypsyvä. Sadonkorjuun jälkeen kypsyviä hedelmiä ovat muiden muassa omenat, nektariinit, banaani ja avokado, ja ei-kypsyviä ovat esimerkiksi sitrukset, rypäleet, ananas ja marjat.
– Kaikkien hedelmien sokeripitoisuus nousee kasvukauden aikana, mutta ei-kypsyvillä hedelmillä kypsyminen pysähtyy heti, kun hedelmä poimitaan. Näitä hedelmiä ei siis kannata poimia raaempana, koska kypsyminen ei enää sen jälkeen etene, Karttunen kertoo.
Sadonkorjuun jälkeen kypsyvät hedelmät erittävät puolestaan kasvavassa määrin etyleenikaasua kypsymisen edetessä, hän toteaa.
– Tätä voidaan hyödyntää kotona, mikäli halutaan kypsyttää esimerkiksi avokadoa tai päärynää nopeammin. Laittamalla kypsytettävän hedelmän kaveriksi paperipussiin muutaman omenan tai banaanin, kypsyminen nopeutuu. Ananaksesta liikkuu sitkeä käsitys, että sitä voisi kypsyttää huoneenlämmössä, mutta näin ei ole, sillä sen sokeripitoisuus ei nouse enää sadonkorjuun jälkeen.
– Jos kaikki sadonkorjuun jälkeen kypsyvät hedelmät myytäisiin täysin syöntikypsinä ja pehmeinä, olisi osan tuotteista myyntiaika kaupassa ja siten myös käyttöaika kotona hyvin lyhyt. Myös tuotehävikki lisääntyisi, sillä kypsä hedelmä on herkempi vaurioille kuin hieman kiinteämpi, Karttunen avaa.
Keskon valikoimasta löytyy osto- ja myyntipäällikön mukaan kyllä esimerkiksi syöntikypsiä mangoja ja avokadoja, mutta niiden kauppakestävyysaika on melko lyhyt ja niitä täytyy käsitellä tavallista hellävaraisemmin.
Juttuun lisätty 18.11. klo. 14.46 Keskon edustajan kommentit