Metalli ja Teknologiateollisuus palasivat neuvottelupöytään

PAM jätti kilpailukykysopimuksen vielä pöydälle
Kilpailukykysopimus

Metalliliitto ja Teknologiateollisuus ryhtyivät iltapäivällä jatkamaan kilpailukykyneuvotteluita.

Neuvotteluilla on iso merkitys, sillä ilman Metallin ja Teknologiateollisuuden mukana oloa koko kilpailukykysopimuksen eväät ovat heikot.

Metalliliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan on tullut paljon toiveita katsoa vielä, olisiko eilen keskenjääneisiin neuvotteluihin löydettävissä ratkaisu.

– Ajattelimme, että on parempi vielä kerran koittaa, onko mahdollista löytää yhteistä näkökulmaa, Aalto sanoi STT:lle mennessään neuvotteluihin.

Hänen mukaansa nyt yritetään löytää yhteistä säveltä. Aalto ei lähtenyt tarkasti arvioimaan neuvottelujen kestoa tänään.

– Näinhän näissä yleensä tahtoo käydä, jos neuvotteluita lähdetään oikeasti viemään, niin istunto riittää, että löydetään se ratkaisu, Aalto sanoi.

Tiistaina Teknologiateollisuus ja Metalliliitto antoivat julkisuuteen keskenään hyvin erilaisen kuvan siitä, mistä ne kiistelivät.

Myös Teknologiateollisuuden neuvottelut toimihenkilöitä edustavan ammattiliitto Pron sekä ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN:n kanssa jatkuvat.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin hallitus ei odotuksista huolimatta tehnyt vielä tänään päätöstä kilpailukykysopimuksesta.

Liiton hallitus on tällä tietoa seuraavan kerran koolla perjantaina SAK:n hallinnon kokouksen jälkeen.

Puheenjohtaja Ann Selinin mukaan PAM odottaa selvyyttä maan hallitukselta siitä, miten se toteuttaa lupaamansa veronkevennykset.

Liitto haluaa tietoa myös sopimuksen kattavuudesta, varsinkin siitä, lähteekö Teknologiateollisuus mukaan.

– Epäiltiin sitä, tuleeko hallitus pitämään sanansa ja toteuttamaan ne osuudet, joita kilpailukykysopimukseen sisältyy, Selin kertoi heti hallituksen kokouksen jälkeen.

PAMin lähes kaikille sopimusaloille saatiin eilisiltana kilpailukykysopimuksen mukaiset neuvottelutulokset. Näillä sopimusaloilla työskentelee yli 400 000 työntekijää.

Selinin mukaan liiton hallitus piti neuvotteluratkaisuja sinänsä kelvollisina.

– Suurin kritiikki kohdistui lyhyistä sairauslomista ilmoittamiseen ja siihen, että se olisi paikallisen sopimisen takana eikä suoraan työehtosopimuksessa oikeutena.

Selin painotti, että valtaosin kritiikki kohdistui hallituksen toimenpiteisiin. Liitto vaatii, että hallitus toteuttaa veronkevennykset täysimääräisinä, miljardin euron suuruisina.

Päätös asian jättämisestä pöydälle tehtiin hänen mukaansa yksimielisesti.

– Meille on asetettu tosi tarkat ja tiukat tuntirajat siitä, miten paljon työaikaa pitää lisätä.´Työnantajat ovat pitäneet siitä erittäin tarkasti kiinni, ja neuvotteluratkaisut on rakennettu sille pohjalle. Nyt pitää hallituksen tehdä samoin. Sopimuksesta ei voi joku osapuoli päättää, että me toteutamme siitä vain jonkun osan.