"Menkää Helsinkiin marssimaan" – Pride-tapahtumat laajenevat myös peräkylille, vaikka kaikki eivät uskalla osallistua leimautumisen pelossa
Tänä vuonna sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen Pride-tapahtumia järjestetään Suomessa todennäköisesti laajemmin kuin koskaan.
Ihmisoikeusjärjestö Setan julkaisemien listausten mukaan tapahtumia pidetään noin viidelläkymmenellä paikkakunnalla, mikä on viime vuosia enemmän. Mukana on yhä enemmän myös pieniä paikkakuntia ympäri Suomea, Eurajoelta Inariin ja Haminasta Viitasaarelle.
Esimerkiksi Etelä-Savon Kangasniemellä järjestetään heinäkuun loppupuolella Pienen kylän Pride, joka haluaa järjestäjä Lotta Pylvänäisen mukaan levittää tietoa myös ”peräkylillä”.
Moni luulee pikkupaikkakunnalla olevansa ainut vähemmistöön kuuluva, Pylvänäinen sanoo.
– Myöhemmin, kun on muutettu kaupunkeihin, useampi ihminen on tullut kaapista ulos, Pylvänäinen kertoo.
Nimeämällä tapahtuma Pienen kylän Prideksi on tarkoitus kiinnittää huomiota laajemmin pikkupaikkakuntien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin, ei vain Kangasniemen.
– Halutaan tuoda esille sitä, että sateenkaarikansaa on ihan kaikkialla, vaikka näkyvyys on vähäisempää.
Läntisellä Pirkanmaalla Sastamalassa Pride-kulkue järjestetään lauantaina ensimmäistä kertaa. Pieni, yhteisöteatterista toisensa tunteva porukka alkoi pallotella ajatusta Pridesta ensin leikillään, koska Sastamala tuntui liian pieneltä kaupungilta Pridelle. Nyt tapahtumaa on tekemässä muutama kymmenen vapaaehtoista.
Palautetta on tullut jo ennen tapahtuman järjestämistä. Esimerkiksi sellaista, että pienen paikan rauhaa häiritään ulkomaalaisella hömpällä, yksi tapahtuman järjestäjistä, sastamalalainen Friida Lahtivirta kuvailee.
– Ja sellaista, että menkää Helsinkiin marssimaan, mitä te täällä.
Tapahtuma on saanut myös kiitosta.
– Olen saanut paljon palautteita, että ihan mahtavaa, että täällä järjestetään, kun olen itse joutunut muuttamaan täältä pois, kun en ole pystynyt täällä olemaan.
Varsinais-Suomessa Kustavin saaristokunnassa on järjestetty Queerstavi Pride -tapahtumaa jo vuodesta 2016. Tänä vuonna kirjailija Pirkko Saisio tulee avaamaan 15. heinäkuuta pidettävän tapahtuman, ja Kustavissa järjestetään ensimmäistä kertaa sateenkaarimessu. Kirkkoneuvosto teki päätöksen kirkon tilojen käytön sallimisesta sateenkaari-ihmisten tilaisuuksille.
– Kirkkoherra itse otti siitä yhteyttä meihin, että tällainen päätös on tehty, Queerstavi Priden puheenjohtaja Eerika Ströömi kertoo.
Pirkanmaalla Akaassa toista kertaa järjestettävän Priden sateenkaarimessu taas peruuntui alkuviikosta, kun kirkon hyväksymästä päätöksestä käyttää kirkon tiloja tehtiin oikaisuvaatimus.
– Siellä on muutama hyvin konservatiivinen henkilö, jotka ovat sitä mieltä, että me ei mahduta sinne [kirkkoon], eikä meidän kanssa saa tehdä yhteistyötä, Akaa Pride ry:n puheenjohtaja Voima Kulmala kertoo.
Vastoinkäyminen vain lisää tarvetta Akaa Pridelle, sanovat järjestäjät. Messun sijasta kirkko pitää tapahtumapäivänä ovensa auki ja pappi tulee pitämään iltahartauden torille.
Pienempi paikallinen tapahtuma on monelle saavutettavampi kuin vaikka Helsingin Pride, kaikki haastatellut järjestäjät kertovat. Toisaalta pienemmässä tapahtumassa osallistuminen voi herättää enemmän huomiota, ja leimautuminen pelottaa.
– Se voi olla joillekin valitettavasti este osallistua. Mutta sen takia on tärkeää, että liittolaiset tulevat paikalle, Queerstavi Priden Ströömi sanoo.
Tapahtumat haluavat vakiinnuttaa itsensä. Pienet tapahtumat ovat kuitenkin usein pienen vapaaehtoisjoukon työn tulos. Esimerkiksi Pienen kylän Pridea tekee tasan kaksi järjestäjää.
– Onhan tämä ihan älytön työmäärä ollut kahdelle ihmiselle. Ainakaan tällä tavalla tätä ei voi uudelleen järjestää, Lotta Pylvänäinen toteaa.
Ströömin mukaan Suomen tämänhetkinen poliittinen ilmapiiri korostaa Priden tärkeyttä. Myös Seta ilmaisi alkuviikosta kannanotossaan huolta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuvan vihamielisen ilmapiirin kehityksestä Suomessa.
– Ei ole näköpiirissä valitettavasti sitä tilannetta, että voitaisiin sanoa, että työmme täällä on tehty, Ströömi sanoo.