Meneekö hermot vohveliraudan puhdistamisen kanssa? – Tämä niksi auttaa varmasti
Itsetehdyt vohvelit maistuvat erinomaisilta niin kesällä kuin talvipakkasillakin. Mikä sen parempaa kuin laittaa tuoreiden vohvelien väliin marjahilloa ja kermavaahtoa. Vaihtoehtoisesti vohvelit voi kuorruttaa myös suolaisella täytteellä.
Mutta herkuttelun jälkeen edessä on aina myös vohveliraudan puhdistaminen. Se homma saattaa tuntua monesta hyvin työläältä, sillä taikinaa ja paistamisessa käytettyä rasvaa on hyvin vaikeaa saada hinkutettua pois raudan rypyläiseltä pinnalta.
Puhdistamiseen on kuitenkin olemassa hyvin yksinkertainen keino: puhdistusvohveli.
Puhdistamista varten erikseen tehtävä pieni taikina sisältää runsaasti suolaa, mikä auttaa taikinaa ja rasvaa irtoamaan raudan pinnalta. Puhdistusvohveli toimii hyvin myös silloin, jos vohvelirauta halutaan puhdistaa pitkän käyttökatkon jälkeen.
Puhdistusvohvelin ohjeet:
0,5–1 desilitraa vettä
1 desilitra vehnäjauhoja
2 ruokalusikallista suolaa
Sekoita aineet keskenään, kaada taikina kokonaan vohveliraudalle. Paista puhdistusvohveli raudalla normaaliin tapaan. Paistoaika saattaa olla hieman normaalia vohvelia pidempi.
Kun puhdistusvohveli on valmis, voit heittää sen biojätteeseen. Vohvelirautasi on puhdas ahtaita koloja myöten.
Raudan reunat ja ulkopinnat voi pyyhkiä erikseen talouspaperilla sekä kostealla liinalla.