Matti Vanhanen: Kaupungistumisen puolestapuhujat eivät ole huomioineet pandemian uhkaa – "Juuri nyt opitaan arvostamaan luonnonrauhaa ja fyysistä etäisyyttä"

Koronakriisi

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) haluaa päivittää vuonna 2008 esittämäänsä puutarhametropolimallia, jota on kutsuttu myös Nurmijärvi-ilmiöksi.

Vanhanen kirjoittaa asiasta Facebookissa kommentoidessaan Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisemaa juttua, jossa kysyttiin koronakriisin vaikutuksista Suomen kaupungistumiskehitykseen.

Myös Suomenmaa käsitteli samaa aihetta lauantaina julkaistussa artikkelissa.

Vanhasen mukaan hänen puutarhakaupunkivisiotaan täytyy nykyisessä tilanteessa päivittää laajemmaksi aluekehitykseksi.

– Tarvitaan vahva valtio, vakavaraisuutta yritysten taseisiin, toimitusketjujen alueellistamista ja huippukorkeaa osaamista. 5G saattaa olla 2000-luvun desentralismin tärkein ajuri, Vanhanen kirjoittaa.

Entinen pääministeri huomauttaa, että nopea urbanisoituminen on tapahtunut Suomessa velkarahalla ja se on tuonut talouskasvua. Samalla on kuitenkin luotu elämisen mallia, joka mahdollistaa koronaviruksen kaltaisten pandemioiden nopean leviämisen.

Metropolikehityksen vääjäämättömyyden puolestapuhujat eivät ole Vanhasen mukaan koskaan pohtineet kunnolla metropolikehityksen ikäviä tosiasioita kuten pandemioiden uhkaa tai merenpinnan todennäköistä nousua.

Trendi voi kuitenkin koronakriisin myötä taittua. Vanhanen muistuttaa, että ihmiset ratkaisevat sen omilla arvostuksillaan ja valinnoillaan.

– Juuri nyt opitaan etätyöhön, opitaan arvostamaan omavaraisuutta, paikalla pysymistä, luonnonrauhaa ja fyysistä etäisyyttä, hän summaa.

Vanhanen toimi Suomen pääministerinä vuodesta 2003 vuoteen 2010.

Eduskunnan puhemies hänestä tuli kesällä 2019.