Marin työmarkkinoista: "Sellaisen tien päässä on ainoastaan konflikteja"

SAK:n Eloranta: Työnantajan strategia on ollut repiä rakenteet – ay-liikkeen täytyy pitää yhtä
Työmarkkinat

Pääministeri Sanna Marin (sd.) otti kantaa työehtosopimusneuvotteluihin tervehdyksessään palkansaajajärjestö SAK:n edustajiston kokouksessa. Hänen mukaansa sopimusyhteiskuntaa haastetaan tällä hetkellä poikkeuksellisen voimakkaasti eri suunnista.

–  Meneillään oleva työmarkkinakierros näyttää osaltaan suuntaa, mihin me olemme menossa, hän sanoi puheessaan torstaina.

Tuoreimpaan työmarkkinakierrokseen on lähdetty uusissa asetelmissa, sillä keskeistä vientialaa edustava Teknologiateollisuus ei enää neuvottele valtakunnallisia työehtosopimuksia vaan on siirtänyt tehtävän erilliseen yhdistykseen. Metsäteollisuus on linjannut, että järjestön yritykset sopivat työehdoista yrityskohtaisesti.

Marinin mukaan tilanteen edessä ei pidä antautua, vaan pitää vaalia hyvää suomalaista sopimusperinnettä, sillä se on osaltaan tehnyt mahdolliseksi sen, että suomalainen yhteiskunta on pärjännyt niin hyvin.

–  Järjestäytyneet työmarkkinat ja työmarkkinatoimijoiden yhteistoiminta lisäävät yhteiskunnan yhteenkuuluvuutta, ihmisten yhteenkuuluvuutta ja sopeutumiskykyä.

Sopimisen järjestelmää ja työlainsäädäntöä tulee kehittää yhdessä työmarkkinaosapuolten ja hallituksen kesken, Marin sanoi.

–  Itsestäänselvä tavoite on, että työntekijöiden ja työnantajien neuvotteluasema on mahdollisimman tasapainoinen. Kenenkään yksipuolisella sanelulla ei päästä kestäviin lopputuloksiin. Sellaisen tien päässä on ainoastaan konflikteja, hän sanoi.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta totesi omassa puheessaan, että työnantajan strategia on ollut repiä rakenteet, hylätä sopimukset ja pyrkiä omavaltaisuuteen. Hän peräänkuulutti ay-liikkeen sisäistä koordinaatiota ja solidaarisuutta vastatoimena työnantajien työmarkkinamallia ja työehtosopimuksia murentaville toimille.

–  Meidän voimamme on aina ollut ja tulee aina olemaan yhtenäisyydessä.

Työntekijäpuolen yhtenäinen strategia kuitenkin näyttää vielä odottavan itseään, hän sanoi.