Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
Banner
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
Ukrainan sota

Zelenskyin neuvonantaja: Venäjä saanut varoituksen muilta ydinasevalloilta – Paljastaa, mikä pidättelee Putinia

1.2.2023 11:12
Lue lisää 
Lukio
Todistusvalinta on tarkoittanut lukioissa muutosta myös siihen, mitä aineita opiskelijat keskimäärin ylioppilaskokeissa kirjoittavat. Pitkä matematiikka, fysiikka ja englanti korostuvat muita enemmän. (Kuva: Anni Reenpää, Laura Ukkonen / Lehtikuva)

Lukio-opintojen pitkittämisestä tuli trendi – "Korkeakoulujen todistusvalinnan piti nopeuttaa jatko-opintoihin hakeutumista, mutta ei tämä ihan niin mennyt"

Nykymalliin jäi paljon korjattavaa, sanoo yliopistojen rehtorineuvoston Unifin Marja-Leena Laakso
Samuli Vänttilä 5.6.2022 10:00, muokattu 6.6.2022 8:40
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa
a– a+
Lukio

Entistä useampi lukiolainen pitkittää opintojaan neljännelle vuodelle. 

Ilmiö on tullut selväksi myös rovaniemeläisessä Ounasvaaran lukiossa sekä Kuopion Lyseon lukiossa ja Kuopion taidelukio Lumitissa.

Kaikissa niissä noin kolmannes lukio-opiskelijoista siirtää valmistumisensa joko neljännen vuoden syksyyn tai kevääseen.

– Tämä lukema koskettaa nimenomaan tavallisia päivälukiolaisia. Urheilulukion puolella valmistuminen 3,5–4 vuodessa on pääsääntö muista syistä, Ounasvaaran lukion rehtori Risto Kuoksa alleviivaa.

Kuoksan mukaan osuus on kaksinkertaistunut korkeakoulujen todistusvalinnan käyttöönoton jälkeen. Yli puolet opiskelijoista on valittu yliopistoihin todistusvalinnalla vuodesta 2020 lähtien.

Kuopion Lyseon lukion ja taidelukio Lumitin vs. rehtorin Heikki Huuhkan mukaan opintojen pitkittämisestä on tullut suoranainen trendi. 

– Lisääntyvässä määrin sitä tehdään. Jo ensimmäisenä vuonna opiskelijat alkavat miettiä, että haluavat käydä lukion neljässä vuodessa, Huuhka sanoo.

Kuoksan ja Huuhkan mukaan opintojen pitkittymisessä saattaa olla jonkin verran myös koronan vaikutusta, mutta selvää on kuitenkin se, että todistusvalinnan myötä entistä useampi haluaa jaksottaa ylioppilaskirjoituksensa kolmeen osaan, jotta he voisivat saada mahdollisimman hyviä arvosanoja.

– Jos opiskelija kirjoittaa esimerkiksi kuusi ainetta, voi hän kolmeen kirjoituskertaan jaksottamalla tehdä niin, että yhdellä kerralla on vain kaksi kirjoitettavaa ainetta. Näin hän voi keskittyä yhteen aineeseen paljon paremmin, Huuhka kertoo.

Ounasvaaralla moni myös uusii kirjoituksiaan, jos ensimmäisellä kerralla kaikki ei mennyt ihan nappiin. 

Kuopiossa on puolestaan huomattu, että moni jo valkolakin saanut ei ota vastaan saamaansa opiskelupaikkaa, jos se ei ole se kaikkein mieluisin vaihtoehto. Moni palaa siinä tilanteessa korottamaan arvosanoja, jotta ovi jatko-opiskeluiden ykkösvaihtoehtoon avautuisi.

Näin toimimalla nuoret säilyttävät mahdollisuuden saada paikan ensikertalaisen kiintiöstä, jossa voi olla alempi pisteraja todistusvalinnassa.

– Ei tämä ihan niin mennyt kuin oli tarkoitus. Todistusvalinnalla haluttiin nimenomaan nopeuttaa jatko-opintoihin siirtymistä, Huuhka summaa.

Ounasvaaran Kuoksa on samoilla linjoilla.

– En halua sanoa sitä ongelmaksi, jos lukiolaiset haluavat mahdollisimman hyvää menestystä opinnoistaan, mutta tosiasia on se, ettei valmistumisen lykkääntyminen varmasti ollut tavoite.

Lukio-opintojen pitkittymisestä on tullut viestiä eri puolelta Suomea, sanoo opetusneuvos Petri Lehikoinen Opetushallituksesta.

Mitään tarkkoja tutkimus- tai tilastotietoa asiasta ei ole. Opetushallituksen mukaan esimerkiksi syksyllä 2018 opintonsa aloittaneet, mutta neljännelle vuodelle opintonsa venyttävät opiskelijat näkyvät tilastoissa vasta syksyllä 2024.

Lehikoisen mukaan eri puolilta maata saadun palautteen perusteella muutosta on kuitenkin tapahtunut.

– Viimeiset 15 vuotta tilanne on ollut aika staattinen, kunnes viime aikoina neljännen vuoden opiskelijoiden määrä näyttää lisääntyneen.

Lehikoisen mukaan asiaan vaikuttaa todistusvalinnan ohella paljon myös koronavirus. Pandemian aikaiset etäopinnot lieveilmiöineen ovat lisänneet tarvetta lukio-opintojen pidentämiselle.

– Näen ihan hyvänä asiana sen, että meillä on tällainen järjestelmä, jossa syntynyttä oppimisen vajetta voi paikata pidentämällä opintojaan tutussa, turvallisessa ympäristössä, Lehikoinen pohtii.

Suoria kustannuksia opintojen pitkittyminen ei Lehikoisen mukaan lukioille aiheuta. Ne saavat valtionavustusta myös neljännen vuoden opiskelijoista.

– Toki jos opintojen pitkittymisestä alkaa tulla todella laajamittainen ilmiö, niin tarkoittaahan se silloin yhteiskunnalle isompia kustannuksia, hän myöntää.

Hiljaisuutta pyytävä lappu ylioppilaskirjoituksien äidinkielen lukutaidon kokeen koepäivänä Ressun lukiossa Helsingissä 10. maaliskuuta 2020. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Todistusvalinta on tarkoittanut lukioissa muutosta myös siihen, mitä aineita opiskelijat keskimäärin ylioppilaskokeissa kirjoittavat. Syy tähän on todistusvalinnan pisteytysjärjestelmä, joka antaa isomman painoarvon esimerkiksi pitkän matematiikan suorittamiselle ja arvosanoille.

Toisinaan se aiheuttaa järjettömältäkin kuulostavia tilanteita. Esimerkiksi historian opiskelijaksi yliopistoon pyrkivän nuoren saattaa olla järkevämpää keskittyä lukio-opinnoissaan pitkän matematiikan opiskeluun historian ja yhteiskuntaopin sijaan.

Tilanne on tuttu myös Ounasvaaran lukiossa sekä Kuopion Lyseon lukiossa ja taidelukiossa. Pitkän matematiikan ohella kirjoitettavissa aineissa korostuvat fysiikka ja pitkä englannin kieli.

– Ajattelen, että oppiaineet pitäisi saada todistusvalinnassa tasavertaisempaan asemaan, Ounasvaaran lukion Kuoksa sanoo.

Hänen mukaansa tiettyjen aineiden korostuminen vaikuttaa toisinaan jo lukion yleissivistävään luonteeseen. Pitkä matematiikka on monille opiskelijoille niin työllistävä, että esimerkiksi lyhyiden kielien opiskeluun ei jää enää aikaa, vaikka se nuorta kiinnostaisikin.

– Lyhyiden kielien opiskelun väheneminen on pidempiaikainen ilmiö, mutta se korostuu myös tässä asiassa. Lyhyitä kieliä ei opiskella siksi, koska ne eivät palvele jatko-opintoihin pääsemistä, Kuoksa summaa.

Opetushallituksen Lehikoisen mukaan pisteytysjärjestelmän uudistamisessa olisikin kiinnitettävä huomiota ennen kaikkea lukio-opintojen laaja-alaisen yleissivistävyyden vahvistamiseen.

Huomiota tulisi hänen mukaansa kiinnittää myös siihen, miten pisteytysjärjestelmä vaikuttaa opiskelijoiden hyvinvointiin ja lukioiden toimintaan.

Todistusvalinta tuli suomalaiseen järjestelmään osana korkeakoulujen opiskelijavalintauudistusta, jota valmisteltiin yhteistyönä korkeakoulujen sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön kesken.

Vastuuministeri hankkeessa oli entinen opetusministeri, kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen. Hän kieltäytyi Suomenmaan haastattelusta asiaan liittyen.

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifin koulutusvararehtorikokouksen puheenjohtaja Marja-Leena Laakso myöntää, että nykyiseen todistusvalintamalliin jäi paljon korjattavaa.

Laakson mukaan hankkeen valmistelu tehtiin aikanaan ripeällä aikataululla, eikä kaikkia ulottuvuuksia pystytty ottamaan huomioon, vaikka valmistelu haluttiinkin tehdä mahdollisimman hyvin.

– Nykyinen malli on konsensus, joka siinä tilanteessa saatiin aikaiseksi. Esimerkiksi todistusvalinnan pisteytysmalli on erittäin monimutkainen kokonaisuus, jota on syytä selkiyttää.

Laakson mukaan uudistamista ei kuitenkaan voida tehdä äkkinäisesti, ilman tutkimustietoa. Ja koska todistusvalinta on ollut niin vähän aikaa voimassa, ei tutkimustietoa ole juuri ehtinyt kertyä.

Unifi on käynnistänyt yliopistojen yhteisen opiskelijavalintojen kehittämishankkeen, jossa selvitetään todistusvalinnan ja pisteytysjärjestelmän vaikutuksia muun muassa lukioihin, lukiolaisiin ja ylioppilaskirjoituksiin.

Perjantaina julkaistiin myös Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ja Työn ja talouden tutkimus LABORE:n loppuraportti aiemman opiskelijavalintauudistuksen seurantatutkimuksesta.

Laakson mukaan selvitysten pohjalta tehdään mahdollisia muutoksia todistusvalintaan ja pisteytysjärjestelmään. Niistä tiedotetaan vuoden 2023 aikana, ja muutokset astuvat voimaan kevään 2026 valinnoissa.

– Odotan näitä tutkimuksia todella paljon, sillä ne antavat suuntaa sille, millainen työ meillä on edessä, Laakso sanoo.

Lue myös

Tutkimus: Todistusvalinnan kasvattaminen ei ole vaikuttanut opiskelupaikan vastaanottaneiden keski-ikään, mutta 19-vuotiaiden osuus on kasvanut

Korkeakoulujen todistusvalinnan kasvattaminen on vähentänyt ammattitutkinnon suorittaneiden osuutta ja lisännyt vastavalmistuneiden ylioppilaiden määrää...
3.6.2022 8:17

Ministerit valintakoeuudistuksesta: Aikaista arvioida laajempia vaikutuksia, lisännyt lukiolaisten stressiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan uudistus on onnistunut keskeisessä tavoitteessaan nopeuttaa korkeakouluihin siirtymistä toiselta asteelta
3.6.2022 11:02

Yliopistot kehittävät todistusvalintaa ja valintakokeita – pisteytysmallin uudistuksesta tarkoitus päättää ensi vuonna

Yliopistot ovat tunnistaneet tarpeen kehittää opiskelijavalintojaan, kertoo yliopistojen rehtorineuvosto Unifi. Todistusvalintaa ja valintakokeita...
22.4.2022 15:18

Pääsykoepisteet houkuttelevat matematiikan pariin

Ylioppilastutkinnon rakenne muuttuu tästä keväästä lähtien. Uudessa tutkinnossa on osallistuttava ainakin viiden aineen kokeisiin.
4.6.2022 2:02
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

korkeakoulut lukio opiskelijavalinnat opiskelu todistusvalinta

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Insider: Venäjä toi Ukrainaan harhautustankkeja – Operaatiolla nolo loppu
Uutiset | 31.1.2023 22:15
Järjestö: Ukraina käyttää kiellettyjä jalkaväkimiinoja
Uutiset | 31.1.2023 13:14
Zelenskyin neuvonantaja: Venäjä saanut varoituksen muilta ydinasevalloilta – Paljastaa, mikä pidättelee Putinia
Uutiset | 1.2.2023 11:12
Boris Johnson katuvana Washington Postissa: Tämä Kremlin kohtalokas valhe meni läpi Natossa – ”Hyväksyin sen itsekin”
Uutiset | 31.1.2023 20:00
Puola ei neuvottele F-16-hävittäjien lähettämisestä Ukrainalle
Uutiset | 31.1.2023 14:18
Kaikki eivät halua lääkehoitoa ahdistuneisuushäiriöön – Tämä voisi toimia yhtä hyvin, kertoo tutkimus
Uutiset | 31.1.2023 23:00
Kuuluisa brittilehti hehkuttaa ”satumaista” suomalaista kaupunkia – Nimeää Euroopan aliarvostetuimmaksi matkakohteeksi
Uutiset | 31.1.2023 15:30
Sotataidon asiantuntija Ylelle: Venäjä kokoaa voimia ”isompaa operaatiota varten” – Tämän hyökkääjä oppi viime kevään tappioista
Uutiset | 1.2.2023 9:24
Iltalehti: Venäjä on rakentanut linnoituksia satojen kilometrien matkalle Ukrainassa – ”Valmistautuu raskaisiin puolustustaisteluihin”
Uutiset | 1.2.2023 11:13
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Insider: Venäjä toi Ukrainaan harhautustankkeja – Operaatiolla nolo loppu
Uutiset | 31.1.2023 22:15
Asiantuntija hätkähti Putinin harhaista esiintymistä: ”Kylmääviä merkkejä”
Uutiset | 26.1.2023 11:52
TK: Vain harva tuntee tämän tärkeän ravintoaineen – jos elimistössä on sitä liian vähän, seurauksena voi olla rasvamaksa, sydänsairaus tai Alzheimerin tauti
Uutiset | 26.1.2023 21:49
Järjestö: Ukraina käyttää kiellettyjä jalkaväkimiinoja
Uutiset | 31.1.2023 13:14
Zelenskyin neuvonantaja: Venäjä saanut varoituksen muilta ydinasevalloilta – Paljastaa, mikä pidättelee Putinia
Uutiset | 1.2.2023 11:12
Venäjä uhosi tuhoavansa länsimaiden mahdollisesti lähettämät tankit Ukrainassa – ”Nämä tankit palavat kuten kaikki muutkin”
Uutiset | 25.1.2023 12:20
Boris Johnson katuvana Washington Postissa: Tämä Kremlin kohtalokas valhe meni läpi Natossa – ”Hyväksyin sen itsekin”
Uutiset | 31.1.2023 20:00
Puola ei neuvottele F-16-hävittäjien lähettämisestä Ukrainalle
Uutiset | 31.1.2023 14:18
Kaikki eivät halua lääkehoitoa ahdistuneisuushäiriöön – Tämä voisi toimia yhtä hyvin, kertoo tutkimus
Uutiset | 31.1.2023 23:00
Avaus duumasta: Venäjän ostettava Kiinalta lentotukialus, jonka Ukraina myi ”parin vodkapullon hinnalla”
Uutiset | 18.1.2023 22:15
Venäläiskersantti mahtaili alaisilleen – Kävi kalpaten
Uutiset | 17.1.2023 23:00
Ukrainan asevoimat sanoo surmanneensa ja haavoittaneensa ainakin 260 Venäjän sotilasta Zaporizhzhjan alueella
Uutiset | 4.1.2023 12:56
Tiedustelu: Wagner-palkkasotilasyhtiössä ällistyttävä kurssinmuutos
Uutiset | 20.1.2023 11:52
Ukraina julkaisi tuoreen tiedon: Näin jättimäiset ovat Venäjän tappiot
Uutiset | 5.1.2023 10:31
WSJ: Valkoisen talon ex-neuvonantaja sai tarpeekseen Erdoğanin ”roistomaisesta” käytöksestä – Esittää Natolle äärimmäistä keinoa
Uutiset | 18.1.2023 11:26
Asiantuntija hätkähti Putinin harhaista esiintymistä: ”Kylmääviä merkkejä”
Uutiset | 26.1.2023 11:52
Tämä supervitamiini ehkäisee nopeasti yleistyvää syöpää
Uutiset | 16.1.2023 22:00
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Maailman vanhin ihminen kuollut – ensimmäinen tässä hurjassa iässä kuollut henkilö
Uutiset | 18.1.2023 8:34

Uusimmat

Viranomaiset aloittivat etsinnän Bidenin merenrantatalossa
Uutiset | 1.2.2023 19:41
Perussa ei vieläkään ratkaisua presidentinvaalien siirtämisestä
Uutiset | 1.2.2023 18:56
Uniperin tappiot jäämässä odotettua pienemmiksi 19 miljardiin euroon
Uutiset | 1.2.2023 18:11
Israelin Netanjahu tarjoutui sovittelijaksi Ukrainan ja Venäjän välille – harkitsee myös sotilaallista apua Ukrainalle
Uutiset | 1.2.2023 18:09
Tunnettu venäläistoimittaja sai pitkän vankeusrangaistuksen ”valheellisen tiedon levittämisestä” Ukrainan sodasta
Uutiset | 1.2.2023 17:58
Orion: Teollisuusliiton lakko voi aiheuttaa useiden lääkkeiden tuotepuutteita
Uutiset | 1.2.2023 17:30
Ukrainassa sarja ratsioita korruptiosta epäiltyjen viranomaisten koteihin ja työpaikoille
Uutiset | 1.2.2023 17:14
Kuljetusalan lakko näkyisi muun muassa pursuilevina jäteastioina, viipyilevinä paketteina ja ehkä myös bensapumpuilla
Uutiset | 1.2.2023 17:05
Lakivaliokunta puoltaa muutosta, jonka myötä pakottamalla solmittu avioliitto voidaan purkaa kumoamalla
Uutiset | 1.2.2023 16:30
Ex-europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola erosi kokoomuksesta – Korhola katsoo, että puolue pelkää olla mitään mieltä
Uutiset | 1.2.2023 16:06
Näytä lisää
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Pääkirjoitukset

Marinin hallitus teki viimeiset merkittävät päätöksensä
Pääkirjoitus | 31.1.2023 21:00
Kokoomus avasi kylkensä kritiikille
Pääkirjoitus | 30.1.2023 21:00
Ainakin vaalistartti ja vaaliohjelma näyttävät, että keskusta on täydessä iskussa kohti eduskuntavaaleja
Pääkirjoitus | 27.1.2023 21:00

Toimitus suosittelee

Keskusta avasi vaalikampanjansa – Saarikko: ”Aluepolitiikasta on tullut erottamaton osa turvallisuuspolitiikkaa”
Uutiset | 27.1.2023 14:00
Professori kertoi Natoa paremman ratkaisun keskustan risteilyllä – Perusasiat eivät muutu Naton jäsenenäkään, viestittää puolustusministeri Savola
Uutiset | 29.1.2023 10:00
Ruuhka-Suomen kasvatti Anniina Jalkanen muutti perheineen pientilalle, vaikka ei tiennyt maaseudusta mitään – tubesuosio ”räjähti”
Uutiset | 28.1.2023 12:16

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Viranomaiset aloittivat etsinnän Bidenin merenrantatalossa
Uutiset | 1.2.2023 19:41
Perussa ei vieläkään ratkaisua presidentinvaalien siirtämisestä
Uutiset | 1.2.2023 18:56
Uniperin tappiot jäämässä odotettua pienemmiksi 19 miljardiin euroon
Uutiset | 1.2.2023 18:11
Paljastus Pentagonin kulisseista: Ukrainalle lobataan tuhovoimaista apua
Uutiset | 30.1.2023 22:15
Insider: Venäjä toi Ukrainaan harhautustankkeja – Operaatiolla nolo loppu
Uutiset | 31.1.2023 22:15
Asiantuntija hätkähti Putinin harhaista esiintymistä: ”Kylmääviä merkkejä”
Uutiset | 26.1.2023 11:52

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Pääkaupunkiseudulla tarvitaan aluepolitiikkaa
Mielipide | 31.1.2023 19:06
Trump ei ole vaaraton
Mielipide | 31.1.2023 16:24
Tuottajaorganisaatiot keino markkinaedunvalvontaan
Mielipide | 31.1.2023 15:58
Miksi pienet lapset joutuvat mukautumaan aikuisten työaikoihin?
Mielipide | 31.1.2023 12:23
Metsäteollisuus ja kotimainen energiantuotanto uhattuna
Mielipide | 30.1.2023 9:34
Trump ei ole vaaraton
Mielipide | 31.1.2023 16:24
Vahva aluepolitiikka luo työtä ja hyvinvointia Lappiin
Mielipide | 25.1.2023 11:46
Vahvempaa tulevaisuuspolitiikkaa ja vähemmän somelumipyryjä
Mielipide | 26.1.2023 14:01

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan kansanedustajien tupaillat radiossa ja verkossa alkavat tänään – Näin voit kuunnella niitä
Uutiset | 1.2.2023 9:38
Kansanedustajakonkari Esko Kiviranta luopuu eduskuntavaaliehdokkuudestaan – ”Haluan tarjota nuoremmille mahdollisuuden”
Uutiset | 1.2.2023 8:51
Keskusta sai ehdokaslistan täyteen Oulun vaalipiirissä – Eija Nivala valittiin ehdokkaaksi
Uutiset | 1.2.2023 8:39
Keskustan Ovaska: Peli poikki, Marin!
Uutiset | 31.1.2023 14:05
Keskustan Aittakumpu: Ei lapsia sateenkaarityöpajoihin
Uutiset | 25.1.2023 16:02
Professori kertoi Natoa paremman ratkaisun keskustan risteilyllä – Perusasiat eivät muutu Naton jäsenenäkään, viestittää puolustusministeri Savola
Uutiset | 29.1.2023 10:00
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Tilaa Suomenmaa Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Rekisteriseloste
Evästeasetukset


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste

Käytämme evästeitä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle ajankohtaista ja kiinnostavaa sisältöä. Voit hyväksyä evästeiden käytön painamalla “Hyväksy kaikki” tai muuttaa asetuksiasi. Suomenmaa.fi käyttää seuraavia evästeitä:

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä.
Hyväksymällä evästeet autat meitä kehittämään palveluitamme ja sivustoamme. Emme käytä evästeitä markkinointiin. Voit muuttaa evästeasetuksiasi milloin tahansa sivun alalaidasta löytyvästä “Evästeasetukset”-painikkeesta.
Evästeasetukset
Suomenmaa.fi

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida evästeasetuksiasi alta.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Evästeet

  • moove_gdpr_popup (käytetään evästeasetusten tallentamiseen, kesto 365 päivää)
Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä. Osa evästeistä tallennetaan käyttäjän päätelaitteelle pidemmäksi aikaa, ja ne ovat käytettävissä, kun käyttäjä palaa sivustolle takaisin. Istuntoon liittyvät evästeet poistuvat, kun käyttäjä sulkee selaimen.

Evästeet

  • _ga (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto kaksi vuotta)
  • _gid (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto 24 h)
  • _pk_id (Tilastointi, käyttäjän yksilöinti (Matomo Cloud), kesto 13kk)
  • _pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr  (Tilastointi, vierailuun liittyvien tietojen tallennus (Matomo Cloud), kesto 30min)
  • _pk_ref (Tilastointi, saapumis-/lähdetiedon muistaminen (Matomo Cloud), kesto 6kk)
  • matomo_sessid (Väärinkäytösten estäminen, CSRF-turvaominaisuus (Matomo Cloud), poistetaan kun selain suljetaan.)
  • mtm_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)
  • mtm_cookie_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)