Loviisan ydinvoimalan tulevaisuuden vaihtoehdot puntariin – käyttöluvat katkolla 2027 ja 2030

Vaihtoehtoina jatkoaika vuoteen 2050 tai laitoksen poistaminen käytöstä.
Energiapolitiikka

Loviisan ydinvoimalan tulevaisuuden vaihtoehtojen pohdinta etenee. Fortum on jättänyt työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) selostuksen ympäristövaikutusten arvioinnista (yva). Siinä on selvitetty vaihtoehtoja jatkaa sähköntuotantoa enintään noin 20 vuoden ajan tai vaihtoehtoisesti poistaa laitos käytöstä.

Ministeriö järjestää parin viikon päästä kuulemismenettelyn ja ympäristöministeriö kansainvälisen kuulemismenettelyn. TEM antaa perustellun päätelmänsä Fortumin voimalaitoksen yva-menettelystä näillä näkymin tammikuussa.

Loviisan voimalaitoksen apulaisjohtaja Thomas Buddas toteaa, että ympäristövaikutusten näkökulmasta sekä toiminnan jatkaminen että käytöstä poisto ovat toteutettavissa.

–  Loviisan ydinvoimalaitoksen toiminta on hyvin vakiintunutta ja sen ympäristövaikutukset tunnetaan hyvin. YVA-selostuksen laadinnassa on hyödynnetty alueella tehtyjä tarkkailuja, tutkimuksia ja selvityksiä. Tämän lisäksi menettelyn aikana toteutettiin esimerkiksi asukaskysely ja sidosryhmähaastatteluita, Buddas kertoo tiedotteessa.

Fortum ei ole vielä tehnyt virallista päätöstä Loviisan voimalaitoksen tulevaisuudesta eli aikooko se hakea kahdelle yksikölle uusia käyttölupia.

Fortumin reaktorien nykyiset käyttöluvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030. Neuvostovalmisteiset yksiköt otettiin käyttöön vuosina 1977 ja 1980. Viime vuonna Loviisassa tuotettiin 7,8 terawattituntia sähköä, joka on yli 10 prosenttia Suomen sähköntuotannosta.

Sähkön kulutuksesta Loviisan tuottama osuus jäi vajaaseen kymmeneen prosenttiin, koska Suomi on sähkön nettotuoja.