"Loppu hyvin, kaikki hyvin" – Jatkoaan Olympiakomiteassa miettivä Kojonkoski oli tyytyväinen kisamenestykseen

Olympialaiset

Suomi menestyi Pyeongchangin talviolympiakisoissa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Kojonkosken mielestä suunnitelmien mukaisesti.

Suomi sai kisoissa kuusi mitalia: yhden kullan, yhden hopean ja neljä pronssia.

Päätöspäivänä Krista Pärmäkoski sauvoi naisten 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa toiseksi.

– Loppu hyvin, kaikki hyvin. Mitalimäärämme Pyeongchangista on parempi kuin Sotshissa, Kojonkoski sanoi.

Suomen joukkueelle etukäteen asetettu matemaattinen tavoite oli 6,45 mitalia.

– Pienellä venymisellä mitalimäärä voisi olla vähän toisenkinlainen. Menestys oli tällä kertaa kuusi mitalia ja 14 pistesijaa kahdeksan joukkoon, joka kuitenkin on tavoitteiden mukainen, Kojonkoski eritteli.

Sotshissa 2014 Suomi sai viisi olympiamitalia. Neljä vuotta aiemmin Vancouverissa olympiasaalis oli viisi mitalia, joista yksikään ei Sotshista ja Pyeongchangista poiketen ollut kultainen.

– Olimme täällä mukana 11 lajissa, joista kuudessa odoteltiin mitalia. Kolme niistä realisoitui (maastohiihto, lumilautailu, jääkiekko). On selvää eteenpäin menoa, jopa Vancouverista saakka, Kojonkoski vertaili.

Ennen Iivo Niskasen eilen hiihtämää miesten 50 kilometrin kultamitalia Suomen olympiajoukkueen johto ja itse urheilijat olivat kotimaassa ankarankin arvostelun kohteena.

– Totta kai kisoissa oli vaikeita paikkoja ja hienoja onnistumisia. Itse olen äärettömän ylpeä tästä joukkueesta. Kisa on ihan hemmetin kovaa, eikä oman tasonsa nostaminen ole todellakaan helppoa, Kojonkoski sanoi.

Kojonkoski on työskennellyt Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana viisi vuotta. Hän kertoi miettivänsä muutaman päivän ennen kuin päättää, hakeeko tehtävää uudelleen.

– Viisi vuotta sitten, kun lähdimme tähän leikkiin, tavoitteet olivat korkeammalla kuin missä nyt olemme. Pitää muistaa, että olemme täsmälleen samoilla resursseilla liikkeellä kuin viisi vuotta sitten, kun panostuksen pitäisi nyt olla yli kaksinkertainen.

Kojonkosken mukaan Olympiakomitean huippu-urheiluyksikköä perustettaessa oli puhetta parinkymmenen miljoonan euron vuosisatsauksesta.

– Nyt se on yhdeksän miljoonaa euroa, Kojonkoski huomautti.