Löfven valmis uudeksi pääministeriksi ilman kesän budjettisopua

Ruotsissa valtiopäivien puhemies aloitti hallitusratkaisun tunnustelut.
Ruotsin hallituskriisi

Ruotsissa valtiopäivien puhemies Andreas Norlén aloitti hallitusratkaisun tunnustelut tänään. Ruotsi suistui hallituskriisiin, kun sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin johtama hallitus kaatui saatuaan valtiopäivien epäluottamuslauseen.

Löfven on kuitenkin halukas jatkamaan pääministerinä. Hän kertoi tänään, että voi kuvitella ryhtyvänsä uudeksi pääministeriksi ilman että olisi ensin saanut tukea uuden hallituksen budjetille. Budjettineuvottelut olisi Löfvenin mukaan mahdollista viedä päätökseen myöhemmin.

Jos budjetin teko kuitenkin epäonnistuisi syksyllä, Löfven eroaisi.

Löfven kehotti kaikkia puoluejohtajia olemaan rakentavia ratkaisun löytämiseksi hallituskriisiin.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson sanoi, että Löfvenin aie pyrkiä pääministeriksi ilman turvattua budjettia on huono strategia.

–  Jos meillä on hallitus, joka ei saa aikaan budjettia, se on merkki siitä että hallitus ei tule virkaan. Mutta se ei ole minun huoleni, se on Löfvenin huoli, Kristersson sanoi.

Länsinaapurin suuriin puolueisiin lukeutuu myös laitaoikeiston ruotsidemokraatit. Puoluejohtaja Jimmie Åkesson ilmoitti puhemiehen kanssa pidetyn tapaamisen jälkeen haluavansa takuita.

–  Ruotsidemokraattien lupaus äänestäjille on, että se ei missään olosuhteissa ole osa hallitusta tai tue hallitusta, jossa ei ole takeita, että politiikkamme vaikuttaa (samassa) suhteessa puolueemme kokoon nähden, Åkesson kirjoitti.

Maanantaina eronnut pääministeri Löfven johtaa nyt siirtymäkauden hallitusta, kunnes puhemies ehdottaa uutta pääministeriä tai määrää järjestämään uudet parlamenttivaalit.

Puhemies Norlénin on määrä järjestää tänään tiedotustilaisuus tavattuaan vuorollaan kunkin puoluejohtajan. Tilaisuuden on tarkoitus alkaa kello 17.15 Suomen aikaa.