Lauri Ihalaisen neuvo työmarkkinoille: "Malttia ja halua uusiin sopimuksiin"

Työmarkkinat

Herkkä työmarkkinatilanne edellyttää hallitukselta malttia kehysriihessä.

Palkansaajien asemaa koskevia heikennyksiä ei tule tehdä, kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) neuvoo tuoreessa kolumnissaan.

Myös työmarkkinajärjestöjen kesken tulisi Ihalaisen mielestä olla haluja ja kyvykkyyttä tehdä uusia sopimuksia.

Hallituksen ei Ihalaisen mukaan pidä puuttua järjestöjen välisiin neuvotteluihin, mutta Ihalainen arvelee hallitusta kiinnostavan se, miten syksyn työmarkkinaratkaisut tukevat kilpailua, työllisyyttä ja ostovoimaa.

– Hallitus voi toiminnallaan luoda luottamusta ja hyvän toimintaympäristön tehtäville ratkaisuille.

– Siksi hallituksen ajallisesti ensisijaisena tehtävänä on varmistaa, että kaiken epävarmuuden ja luottamusvajeen keskellä ei puoliväliriihessä hallitukselta tule puskista mitään työmarkkinoita koskevia palkansaajien asemaa heikentäviä uusia esityksiä, joista ei ole aidosti neuvoteltu järjestöjen ja hallituksen kesken.

– Kun tunnistaa tähän liittyvät politiikan oikean laidan poliittiset intohimot, olisi maltti hallituksessa nyt valttia. Työmarkkinajärjestöjen kesken näissäkin olosuhteissa tulisi olla haluja ja kyvykkyyttä tehdä uusia sopimuksia.

Ihalainen kertaa myös kiky-sopimuksen. Sopimuksen merkityksestä ja vaikuttavuudesta on tehty monia arvioita. Viimeksi EU:n komissio arvioidessaan Suomen talouden tilaa korosti kiky-sopimuksen merkitystä kustannuskilpailukyvyn ja työllisyyden kannalta.

– Kiky-sopimuksen aikaansaaminen oli kivulias ratkaisu palkansaajille ja liitoille. Moni palkansaaja koki ratkaisussa epäoikeudenmukaisuuksia. Ratkaisu on kuitenkin sisältönä merkittävämpi muun muassa siksi, että ratkaisulla siivottiin hallituksen pöydältä ns. pakkolakipaketti, suuret lisäleikkaukset ja paikallisen sopimisen järjestäminen pakottamalla lainsäädännöllä, Ihalainen kertaa.

Linkki