Kysely: Syöpädiagnoosi vaikuttaa muuhunkin kuin terveyteen – tämä on valtaosalle väistämätön seuraus
Työkyvyllä on suuri merkitys yksilön identiteetille ja syöpädiagnoosi vaikuttaa merkittävästi myös sairastuneiden toimeentuloon tulojen laskiessa.
Syöpä ja työelämä -kyselytutkimuksen mukaan sairastuneista vajaan 70 presidentin tulot laskivat ja neljäsosalla tuloissa ei tapahtunut muutosta.
Lähes viidennes diagnoosin saaneista koki, että avoimesti omasta sairaudesta kertominen työpaikalla tai työnhaussa kannatti. Yli puolet kertoi saaneensa tarvittavaa tukea omalta työnantajaltaan töihin palatessa.
Syöpähoitojen aikana 60 prosenttia oli koko ajan sairauslomalla ja valtaosa palasi vuoden sisällä takaisin työelämään.
Osasairauspäivärahaa hyödynsi reilu 60 prosenttia vastanneista ja moni koki myös työkokeilun tai kuntoutustuen tukevan jaksamista.
Kyselyn mukaan 80 prosenttia oli sairastuessaan kokoaikaisessa työssä, kun taas kyselyn aikaan kokoaikatyössä oli enää vajaa 60 prosenttia vastaajista.
Ainoastaan kolmanneksen kanssa keskusteltiin terveydenhuollossa kuntoutustarpeesta tai työkyvyn arvioinnista. Psykososiaalista tukea tarjottiin yli puolelle, mutta kuntoutussuunnitelma tehtiin ainoastaan neljäsosalle kyselyyn vastanneista.
Vajaa 30 prosenttia hakeutui diagnoosin jälkeen kuntoutukseen, vaikka yli 90 prosenttia vastaajista kertoi syövän tai syöpähoitojen vaikuttaneen fyysiseen, psyykkiseen tai sosiaaliseen toimintakykyyn. Puolet vastaajista hyödynsi Syöpäjärjestöjen palveluita.
Kyselyn huhti-toukokuussa toteuttaneen Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtajan Minna Anttosen mukaan kolmasosa syöpädiagnoosin saaneista Suomessa on työikäisiä.
– Oikea-aikainen työkyvyn arviointi sekä erikoissairaanhoidon, työterveyshuollon ja perusterveyden toimiva yhteistyö mahdollistaa sairastuneiden paremman työelämässä jatkamisen ja jaksamisen, hän sanoo tiedotteessa.
Johtopäätösten mukaan moni sairastunut kaipaa työelämältä sosiaalisia suhteita, merkityksellistä tekemistä, muuta ajateltavaa sairauden jälkeen sekä kokemusta omasta ammatillisesta kyvykkyydestä.
Lisäksi osa-aikatyön mahdollistaminen kaipaa vielä kehittämistä, jotta yhä useampi pääsisi palaamaan työelämään syövän jälkeen.