Kurvisen keväinen ajatus opetus- ja kulttuuriministeriön osastojen yhdistämisestä ei mennyt läpi
Juuri ennen siirtymistään maa- ja metsätalousministeriksi huhtikuun lopulla silloinen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) jätti seuraajalleen yllättävän perinnön. Hän halusi selvityksen opetus- ja kulttuuriministeriön kahden osaston yhdistämisestä.
Viime torstaina ministeriön henkilöstölle tiedotettiin, että ministeri Petri Honkosen (kesk.) päätöksellä kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston sekä nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston yhdistämistä ei tässä vaiheessa jatketa.
Henkilöstölle talon sisäisesti julkaistussa viestissä kerrottiin, että päätös on tehty henkilöstön ja sidosryhmien kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta.
Mihin syihin päätös perustui?
– Tätä pitää kysyä meidän poliittiselta päätöksentekijältä. En osaa ottaa siihen kantaa, sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston ylijohtaja Riitta Kaivosoja.
Honkonen tai hänen esikuntansa ei vastannut STT:n haastattelupyyntöihin lauantaina.
Kaivosoja kertoo, että opetus- ja kulttuuriministeriön asiaa sisäisesti pohtinut työryhmä on kokoontunut keväästä lähtien.
Työryhmää on johtanut kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, ja sen työskentelyyn ovat osallistuneet ministeriön hallintojohtaja, ylijohtajat molemmilta asiaan liittyviltä osastoilta, yksiköiden päälliköitä sekä henkilöstöjärjestöjen edustajat.
– Totta kai osastoilla on keskusteltu asiasta, Kaivosoja sanoo.
Henkilöstölle lähetetyn viestin mukaan ”valmistelussa nousi esiin paljon ideoita osastojen välisen yhteistyön vahvistamisesta toimintatapoja uudistamalla”. Siinä kerrottiin myös, että työryhmän ”selvityksellä haettiin rakennetta ja toimintatapoja, jotka edistäisivät toimialojen kehittämistä ja lisäisivät toimialojen synergian hyödyntämistä”.
Onko ministeriöön siis tulossa jonkinlaisia rakenne- tai toimintatapamuutoksia?
– En osaa sitä sanoa. Tämä tiedote on aivan uusi. Meillähän on yhteistyötä paljonkin osastojen välillä. Varmaankin se hyvä yhteistyö jatkuu, Kaivosoja sanoo.
Melkoiselta sanahelinältä vaikuttavat ainakin ne selvityksen lopputulokset, joita henkilöstölle tarjottiin.
– Esille on noussut myös tarve vahvistaa nuorisopolitiikan sekä kulttuurin ja luovien alojen toimintaedellytyksiä kansallisella tasolla. Tässä tarkastelussa on tarpeen katsoa yhteistyötä ja työnjakoa opetus- ja kulttuuriministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa, viestissä todettiin.