Kurvinen kehottaa vihreitä lopettamaan polttoaineveron korottamisesta jankkaamisen – "Se ei meidän kanssa onnistu"

Liikenne

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kehottaa vihreitä lopettamaan jankkaamisen polttoaineveron mahdollisesta korottamisesta.

– En tiedä kuinka suoraan se pitäisi sanoa: keskusta ei tällä vaalikaudella hyväksy polttoaineveron korottamista, se on vaan näin. Minun mielestäni sitä on vihreiden ihan turha jankuttaa, Kurvinen sanoi keskustan eduskuntaryhmän talvikokouksen tiedotustilaisuudessa.

Kurvisen mukaan vihreät ja pääministeri Sanna Marin (sd.) tietävät kyllä, mikä tilanne tältä osin on.

– Hallituksen tavoitteita ilmastopolitiikan osalta ei vie yhtään eteenpäin, että he jankkaavat tätä polttoaineveroasiaa. Me emme sitä tule korottamaan, se ei meidän kanssa onnistu, Kurvinen jyrisi.

Sen sijaan ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) pohdiskelua valtion takauksesta lainalle sähköauton hankkimiseksi Kurvinen ei täysin tyrmännyt.

Kurvinen sanoi pitävänsä ehdotuksen perusideasta. Rajaus pelkkiin sähköautoihin on kuitenkin liian ahdas, sillä muitakin vähäpäästöisiä vaihtoehtoja on.

– Tuetaan ihmisiä, ei kielletä eikä rangaista, vaan tuetaan. Mutta se ei ehkä ole realistista, että ihan koko lainantakaus, Kurvinen pohti.

Kurvinen sanoi pitävänsä hyvänä ideana monipuolisempaa hankintatukea, jolla autettaisiin tavallisia ihmisiä siirtymään puhtaampiin käyttövoimiin.

– Puhtaan autoilun hankintatuki. Sellaista voi miettiä, keskustaryhmyri luonnosteli.

Kurvinen arvioi, että hallitukselle voi tähän mennesää antaa kiitettävän arvosanan, 9 tai 9-, tuloksista. Prosesseissa on kuitenkin ollut sekavuutta.

– Ehkä sellainen julkitulo ja esillepano ei ole ollut parasta mahdollista.

Kurvinen muistutti, että hallitus on saanut muun muassa alennettua teollisuuden sähköveroa alennettua, kuntia on tuettu, koulutuspaikkoja annettu maakuntiin, eläkkeet ja lapsilisät ovat nousseet, nuorille saatu harrastustakuu ja ammatillinen koulutus taattu kaikille.

– Ja sitten kun mennään näihin puolustusasemiin, niin kotihoidontuki säilyy, vaikka oppositiopuolueetkin sitä haluavat leikata.

Kurvinen myönsi, että keskusta kipuilee sen kanssa, ettei mielikuva hallituksen työstä vastaa tuloksia.

Kurvinen korosti, ettei keskusta tule hyväksymään sellaista lainsäädäntöä, jolla vaikkapa luonnonsuojelun nimissä rajoitettaisiin maanomistajien oikeuksia ilman mitään korvauksia.

– Sellaiset hankkeet eivät meiltä mene läpi. Meidän mielestämme pikemminkin omistamista pitäisi nostaa arvoonsa.

Kurvisen mukaan lunastuslaki pitäisikin keskustan mielestä uudistaa omaisuudensuojan parantamiseksi.

Keskustaryhmyri ei suostunut avaamaan käytännössä lainkaan, koituiko Pekka Haaviston ministerivastuuasiassa hallitusrintamasta livenneelle kansanedustaja Hannu Hoskoselle jotain seuraamuksia menettelystään.

Kurvinen sanoi, että keskustan eduskuntaryhmä käsittelee tällaiset asiat ”perhepiirissä”.

– Meidän ryhmässä on selkeät pelisäännöt ja me tuemme hallitusta koko eduskuntaryhmänä.

– Se tarkoittaa sitä, että keskusta tukee luottamusäänestyksissä hallitusta ja sen ministereitä ja keskustelemme luottamuksella niistä tunnelmista ja linjoista, joita meillä on.