Kuolleen omaisen sähköistä asioidenhoitoa halutaan helpottaa – nykyinen malli raskas ja kustannustehoton
Kuolleen omaisen asioiden hoitamista on tarkoitus sujuvoittaa muun muassa digitalisoimalla tarvittavia asiakirjoja, kertoo valtiovarainministeriö.
Ministeriö pyrkii kehittämisohjelmassaan digitalisoimaan muun muassa kuolinpesän hoitoon ja perukirjan laatimiseen liittyviä palveluita. Uusia palveluita tulevat olemaan esimerkiksi kansalaisen sähköinen asiointipalvelu, sähköinen perukirja ja kuolinpesän osakasrekisteri.
Tavoite on sujuvoittaa omaisten asiointia raskaassa elämäntilanteessa. Tällä hetkellä läheisen kuolemaan liittyvien asioiden hoitaminen on omaisille usein pitkä prosessi, johon liittyy asiointia eri viranomaisten kanssa ja paperilomakkeiden täyttämistä.
Ministeriön mukaan nykyinen toimintamalli on raskas ja kustannustehoton myös viranomaisille ja muille palveluntarjoajille. Palvelujen digitalisoinnin, automaation ja tiedon tehokkaamman hyödyntämisen avulla on mahdollista saada kuolinpesän ja sen osakkaiden asiointi sujuvammaksi, ministeriö kertoo.
Paperiasioinnista ei ole kuitenkaan tarkoitus luopua, vaan se on mahdollista jatkossakin.
Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen (kok.) mukaan ohjelman aikana tehdään myös kuluttajatutkimus kansalaisten tarpeista uusien palveluiden käytettävyyden suhteen.
Valtiovarainministeriön asettama ohjelma perustuu pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelman kirjauksiin ja Suomen digitaalisen kompassin tavoitteisiin elämäntapahtumalähtöisen digitalisaation edistämisestä.
Hallituskauden aikana toteutetaan hankkeita, joilla digitalisoidaan erilaisiin elämäntapahtumiin liittyviä palveluita.
Alustavan aikataulun mukaan uusien palvelujen käyttöönotto ja tarvittavan lainsäädännön voimaantulo tapahtuisivat vuosien 2026 ja 2027 aikana.