Kulmuni Iltalehdelle: Olen ehdolla seuraavissa eduskuntavaaleissa – Näin hän luonnehti suhdettaan Saarikkoon

Keskusta

Keskustan entinen puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoo Iltalehdelle pyrkivänsä jatkokaudelle eduskuntaan vuoden 2023 vaaleissa.

Kulmuni oli keskiviikkona vieraana toimittaja Susanne Päivärinnän Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa.

Kulmuni sanoi kokevansa, että kansanedustajan työ ihmisten ja tasa-arvon puolesta on hänelle eteenpäin vievä voima. Siksi hän haluaa jatkaa kansanedustajan työtä myös seuraavalla vaalikaudella.

– Jos keskusta listoilleen ottaa, hän naurahti.

Ensi kevään kuntavaalien ehdokkuuttaan Kulmuni ei kuitenkaan ole vielä päättänyt. Hänen kotikuntansa on Tornio.

Hän painotti, että kuntapäättäjän tehtävä vaatii tarkkuutta, paneutumista ja sitoutumista. Sen yhdistäminen kansanedustajan työhön vaatii ajankäytön reunaehtojen pohtimista, kun suurin osa arkipäivistä vaatii läsnäoloa Helsingissä.

Myös kuluneen vuoden poliittiset käänteet vaikuttavat pohdintaan.

– Minulle on viime aikoina ja kuluneina kuukausina tullut elämässä niin isoja mullistuksia, että kuntavaalien osalta harkitsen vielä, Kulmuni sanoi.

Välejään keskustan nykyiseen puheenjohtajaan Annika Saarikkoon Kulmuni luonnehtii asiallisiksi.

Kulmuni hävisi syyskuussa Saarikolle kisan keskustan puheenjohtajuudesta.

– Puolueen johtaminen ja ministerin tehtävät pitävät (Saarikon) kiireisenä. Minä keskityn omaan arkityöhöni ja hän keskittyy omaan arkityöhönsä. Minulla on hyvät välit Annikan kanssa, Kulmuni sanoi.

Hän myönsi, että keskustan puheenjohtajuudesta ja valtionvarainministerin tehtävistä luopumiset ovat olleet isoja pettymyksiä.

– Olen itkenyt niin ministerieron jälkeen kuin hävityn puoluekokouksenkin jälkeen. Ajattelen, että poliitikotkin ovat vaan ihmisiä.

Oman lisänsä toi se, että tappion hetket olivat julkisia.

– Onhan se vaikeaa, mutta se kuuluu siihen tehtävään. Ihmiset kohtaavat elämässään monenlaisia vastoinkäymisiä ja minun vastoinkäymiset näki koko Suomen kansa, Kulmuni sanoi.

Kulmuni, 33, on keskustan toisen kauden kansanedustaja.

Hänet valittiin keskustan puheenjohtajaksi syyskuussa 2019 Kouvolan puoluekokouksessa. Puheenjohtajuudesta hän joutui luopumumaan vuotta myöhemmin Oulun puoluekokouksessa, kun Saarikko valittiin tehtävään.

Kesäkuussa 2020 Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävistä viestintäkoulutuksen kuluihin liittyvän kohun vuoksi.