"Koulutus on supervoima" – Sari Innanen haluaa ilmoittautua yhdeksi suomalaisen koululaitoksen pelastajista
Koulutus on supervoima. Haluan ilmoittautua yhdeksi suomalaisen perusopetuksen, toisen asteen ja korkea-asteen pelastajista.
Kokkolalainen keskustaehdokas Sari Innanen ei epäröi lausua ääneen yhtä tärkeimmistä teemoistaan kevään eduskuntavaalikamppailussa.
Moni Innasen elämänuraa tunteva voi ihmetellä, miksi oikeustieteen maisteri ja kauppatieteen lisensiaatti on vasta nyt lähdössä ensimmäistä kertaa ehdolle valtakunnallisin vaaleihin.
– Eduskunta ei ole minun mielestäni enää mikään harjoittelupaikka. Omalta kohdaltani lähes 35 vuotta kestänyt katkeamaton ura opettajana, yrittäjänä, toimitusjohtajana, talousjohtajana ja lakimiehenä antaa pohjan, jossa ei tarvitse olla keinoton eikä neuvoton, Sari Innanen perustelee.
Parinkymmenen vuoden rupeama Kokkolan kuntapolitiikan avainpaikoilla, josta viimeinen kausi kaupunginhallituksen nuijan varressa, sekä Keski-Pohjanmaan aluevaalien äänikuningattaruus ovat kovia meriittejä. Taakse jäivät muiden muassa kaikki alueen kansanedustajat.
– Kyllä 719 ääntä oli iso yllätys ja antoi uskoa tulevaan. Odotin että jos samaan pääsisin kuin kuntavaaleissa. Ehkä talousosaamistani arvostettiin, hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtajaksi valittu Innanen pohtii.
– Lisäksi sain työparikseni valtuuston puheenjohtajaksi ihmisen, johon voin luottaa sataprosenttisesti. Emme halua vastakkainasettelua maakunnan ja Kokkolan välille, hän korostaa.
Merkittävät luottamustoimet ovat tuoneet Sari Innaselle katu-uskottavuuden lisäksi ymmärrystä myös politiikan lainalaisuuksista.
Vaalien alla olisi helppo luvata äänestäjille yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Tähän huutokauppaan Innanen ei lähde mukaan, koska tietää, että raha ei ole itsetarkoitus, vaan työkalu hyvän arjen ja elämän turvaamiseen.
– Jokainen meistä tietää omasta kotitaloudesta, että rahan saa kyllä helposti menemään, jos sitä on ylimäärin tarjolla. En minäkään yksin pysty julistautumaan suomalaisen koulutuksen pelastajaksi, vaan siihen tarvitaan yhteistyötä. Hyvää opetusta ei saada aikaan pelkällä rahalla, mutta ei myöskään ilman rahaa.
Suomessa on Innasen mukaan maailman parhaat opettajat, mutta heille on annettava työhönsä myös riittävät resurssit.
– Koulutuksen kokonaisrahoitus on saatava pohjoismaiselle tasolle ja turvattava riittävä perusrahoitus. Jos peruskoulun pääsee läpi niin, että ei osaa kunnolla lukea, laskea tai kirjoittaa, niin silloin on jotain pahasti pielessä. Nämä ovat arvovalintakysymyksiä, ehdokas painottaa.
Talousosaajalla on tarjota myös nippu lääkkeitä nykyisen tilanteen korjaamiseksi.
– Luokkakoon rajaaminen niin, että alaluokille otetaan korkeintaan 18 oppilasta ja kolmosluokasta eteenpäin 20 oppilasta. Lisäksi erityisryhmät on saatava takaisin.
– Opettajilla ei ole sihteerin koulutusta, joten kaikenlaiseen raportointiin ja taulukoiden täyttämiseen pitää saada järki käteen. Ikäluokkien pieneneminen tulee jonkin verran auttamaan, mutta muitakin toimia tarvitaan, OAJ:n lakimiehenä ”siviilissä” työskentelevä nainen muistuttaa.

Koulutuspolitiikan ohella Sari Innanen haluaa kantaa kortensa kekoon myös suomalaisten lapsiperheiden ja yritysten hyvinvoinnin turvaamiseksi.
– Lapsiluvun väheneminen on suurin tulevaisuuden uhkakuvamme. Parisuhteen tuki, perhe-etuudet ja kotiin tuotava apu on saatava sellaiselle tasolle, että jokainen uskaltaa lapsihaaveensa toteuttaa. Omassa perheessäni mies oli kotona siihen asti, kunnes lapsi täytti neljä vuotta. Näin hän sai elää turvallisen lapsuuden, Innanen korostaa.
Paljon porua ja keskustelua herättäneeseen yritysten verokohteluun ehdokas kaipaa pysyvyyttä ja poliitikoilta myös nykyistä vastuullisempaa ajattelua.
– Pitää muistaa, että noin 94 prosenttia kaikista yrityksistä on pienehköjä mikroyrittäjiä, jotka työllistävät itsensä ohella myös ison joukon muita ihmisiä. Yritysten menestymisen kannalta ennustettavuus ja johdonmukaisuus ovat olennaisia asioita.
Kritiikkiä saa erityisesti SDP:n ajama listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristäminen, jonka asiantuntijatkin ovat teilanneet.
– Marinin ehdottaman muutoksen jälkeen yritykset eivät nostaisi enää osinkoja. Oletukset verohyödyistä ovat näin ollen lähinnä lapsellisia, ex-yrittäjä huomauttaa.
Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtajan roolissa Sari Innanen on saanut olla mukana monissa valtakunnallistakin mainetta niittäneissä hankkeissa.
– Kun sähkön hinta alkoi olla korkeimmillaan, niin käytimme Kokkolan energian omistajina isännän ääntä ja määrittelimme paikallisille asiakkaillemme hintakaton. Eihän siinä ollut enää mitään järkeä, että perheiltä alkoi mennä sähkölaskuun yli tuhat euroa kuukaudessa.
Toinen merkittävä päänavaus on sopivien teollisuustonttien kaavoittaminen kansainvälisille yrityksille, jotka ovat nähneet Kokkolan potentiaalisena sijoituspaikkana.
Kobolttituotteiden sekä akkumateriaalien jalostukseen erikoistuneet Jervois ja Umicore ovat tuoreimmat tulokkaat tällä sektorilla.
– Yritykset tekevät nykyään päätöksensä nopealla aikataululla. Sen vuoksi myös kuntapäättäjien täytyy toimia hiukan etukenossa. Näin me olemme täällä Kokkolassa pyrkineet tekemään.
